Tíz évet kaphat a videót megosztó diák

2012.03.18. 19:10
Gyűlölet bűntett elkövetésében, magánélet megsértésében és 13 további vádpontban bűnösnek mondott ki egy amerikai bíróság egy egykori egyetemistát, aki videokamerával rögzítette, amint meleg szobatársa egy másik férfival csókolózik. Az eset akkor került az amerikai közvélemény középpontjába, amikor az áldozat öngyilkosságot követett el egy New York-i hídról.

A húszéves, indiai születésű Dharum Ravi akár tíz év börtönbüntetést is kaphat a május 21-i ítélethirdetésen, sőt kitoloncolhatják Indiába, annak ellenére, hogy gyermekkora óta törvényesen él az Egyesült Államokban. A vádirat szerint Ravi 2010 szeptemberében még elsőévesként felvette, amint szobatársa Tyler Clementi egy férfival csókolózik, és Twitter-üzenet küldött róla, majd két nappal később ismét felvételt készített, és féltucatnyi diák láthatta élő közvetítésben a csókolózást.

Clementi néhány nap múlva észrevette, hogy megfigyelik, és szégyenében leugrott a George Washington hídról azt követően, hogy a Facebookon kiposztolta utolsó státuszként: "leugrás a G.W. hídról, sajnálom". A vádpontok között nem szerepelt az, hogy Ravi okozta volna Clementi halálát.

A pénteki bírósági tárgyalási nap után megtartott sajtótájékoztatón Clementi édesapja a diáktársaknak és a fiataloknak címezve hangoztatta: "életetekben sok emberrel fogtok találkozni. Néhányat közülük valószínűleg nem fogtok szeretni. Csak azért, mert nem szeretitek őket, nem kell ellenük tennetek."

Ez a szomorú eset arra kell késztessen mindenkit, hogy felismerjük a kölcsönös tisztelet és a civilizált magatartás fontosságát életünkben, munkánkban és a másokkal való kommunikációban - hívta fel a figyelmet közleményben a híres Rutgers Egyetem, ahol az eset történt.

Az ügy szerte az Egyesült Államokban nagy figyelmet keltett, még Barack Obama amerikai elnök is kommentálta. New Jersey törvényhozása megfélemlítés-ellenes törvénykezést fogadott el. Az eset a melegek, leszbikusok, biszexuális tinédzserek harcának szimbólumává vált az Egyesült Államokban.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM