Toulouse: felfüggesztették a francia elnökválasztási kampányt

2012.03.19. 13:57

Nicolas Sarkozy államfő és a 33 nap múlva esedékes francia elnökválasztás többi jelöltje, a szocialista Francois Hollande és a szélsőjobboldali Marine Le Pen elítélte hétfőn a Toulouse-ban elkövetett lövöldözést. A négy ember, köztük három kisgyerek életét kioltó hétfő reggeli támadást követően valamennyi jelölt azonnal felfüggesztette a választási

Nicolas Sarkozy Toulouse-ban "nemzeti tragédiának" nevezte a történteket, és jelezte: "hasonlóságok" állapíthatók meg két korábbi támadással.

Egy héttel ezelőtt szintén Toulouse-ban megöltek egy szolgálaton kívüli tiszthelyettest, néhány nappal később pedig a szomszédos Montaubanban három fiatal katonát, akik közül a köztársasági elnök közlése szerint ketten muzulmán vallású, arab származásúak voltak, a harmadik pedig a Franciaországhoz tartozó Antillák-szigetéről származó fekete bőrű volt.

"Korai még megmondani, hogy van-e kapcsolat a merényletek között. Egyedül a rendőrség és az igazságszolgáltatás mondhatja ki, és mi majd megállapítjuk a következtetéseket, amelyeket abból le lehet vonni" – fogalmazott Sarkozy.

Az ügyészség már jelezte: a tettes ugyanolyan fegyvert használt mindhárom utcai lövöldözésnél, és mindegyik esetben motorral menekült el a helyszínről. Mindhárom ügyben a nyomozást a párizsi ügyészség terrorelhárító részlege kezdte meg "terrorcselekménnyel összefüggésbe hozható emberölési kísérlet és emberölés ügyében".

Az államfő azt is elmondta, hogy "ez a gyilkosság nemcsak a zsidó közösséget érinti, hanem az egész nemzetet". Azt kérte, hogy kedden minden iskolában egyperces csenddel emlékezzenek meg a lövöldözés áldozatairól, mert azok "mindannyiunk gyermekei".

Szocialista riválisa, Francois Hollande közleményben jelentette be: ő is Toulouse-ba utazik, hogy "kifejezze részvétét és szolidaritását az áldozatok családjainak, valamint Franciaország zsidó közösségének". A baloldali jelölt szerint "ez a cselekmény, amelynek antiszemita jellege annyira egyértelmű, mint amennyire alávaló, a legdrágább pontján, a gyermekeiken át sújtja a családokat, s az egész nemzetet gyászba borítja. Tudom, hogy az ország egységes az együttérzésben".

Benoit Hamon, a legnagyobb ellenzéki párt szóvivője bejelentette: a szocialisták a mai napon felfüggesztik a választási kampányt a "gyáva módon meggyilkolt gyermekek és tanáruk emléke előtti tisztelgés miatt". Marine Le Pen szélsőjobboldali jelölt is elítélte a történeteket, s azt kérte a hatóságoktól, hogy "mindent tegyenek meg egy újabb tragédia megakadályozása érdekében".

Franciaországban él Nyugat-Európa legjelentősebb zsidó közössége, számukat 500 és 700 ezer közé teszik. Az országban mintegy háromszáz zsidó felekezeti iskola működik.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport