Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
2 °C
8 °C

Magas rangú pap a vádlott Philadelphiában

2012.03.27. 06:53
William Lynn prelátus
William Lynn prelátus
Fotó: Stan Honda

A papi pedofília elkendőzésének ügyében megkezdődött az amerikai katolikus egyház eddigi legmagasabb rangú tisztségviselője elleni per kedden Philadelphiában.

William Lynn prelátust "gyerekek jólétének veszélyeztetésével" és összeesküvéssel vádolják, amiért eltussolta a papi pedofília eseteit. A 61 éves Lynnt, aki 1988 és 2003 között Anthony Bevilacqua philadelphiai bíboros érsek titkára – gyakorlatilag az egyházmegye személyzeti főnöke – volt, az ügyész a nyitó tárgyaláson "titkok őrzőjének nevezte".

"A gyerekek védelme a legtávolabb állt attól, amivel Lynn vádlott törődött – jelentette ki Jacqueline Coelho kerületi ügyész. – "Valójában el akarta kendőzni a botrányt."

A 88 évesen januárban elhunyt Bevilacqua bíboros videóra rögzített vallomását valószínűleg fel fogják használni a perben.

Lynnek négy vádlott-társa van, köztük egy 49 éves pap, James Brennan, akit gyerekek megrontásával vádolnak, illetve a reverendájától megfosztott Edward Avery. Avery, aki bűnösnek vallotta magát egy 10 éves ministránsfiú 1999-ben történt szexuális zaklatásában, a jövő héten jelenik meg a törvényszék előtt. A botrányban szintén érintett egyik pap és az érsekségi iskola egyik volt tanára elleni pert egy későbbi időpontra tűzték ki.

"Az elmúlt két évtizedben Lynn szó szerint gyerekek ezreit tette ki a szexuális zaklatás veszélyének azáltal, hogy ismert gyerekmolesztálók gondjaira bízta őket" – hangzott el a tárgyaláson. A per precedensértékű lehet.

Az ügyész rámutatott, hogy az ellenük felhozott "hiteles" vádak ellenére 37 pap továbbra is hivatalban van. Justin Rigali philadelphiai érsek tavaly márciusban közülük 24-nek "felfüggesztette" a papi szolgálatát.

Az intézkedés Rigali közleménye szerint további öt papot is érintett volna, akik közül azonban egy már visszavonult, kettőt munkaképtelennek nyilvánítottak, további kettő pedig már nem tartozik a philadelphiai egyházmegye kötelékébe – de esetükben az érsekség értesítette viselt ügyeikről jelenlegi elöljáróikat.

Az Egyesült Államokban a katolikus egyház magasabb rangú tisztségviselői elleni bírósági eljárások peren kívüli megállapodással zárultak, így gyakorlatilag elejét vették annak, hogy a vádlottak nyílt tárgyaláson feleljenek az ellenük felhozott vádakra. A pedofíliaperek miatti kárpótlások eddig nyolc püspökséget juttattak csődbe, a legutóbb a milwaukee-it és a wilmingtonit.

James Brennan, másodrendű vádlott
James Brennan, másodrendű vádlott
Fotó: Stan Honda

Az eddigi legnagyobb horderejű a 2002-es bostoni eljárás volt, amelynek során több százan vallották magukat papi pedofília áldozatának. Az egyháznak több tízmillió dollárjába kerülő botrány nyomán Bernard Law érsek lemondott tisztségéről.

A philadelphiai érsekség ellen a pedofília hat állítólagos áldozata nyújtott be keresetet, de ügyük még nem jutott tárgyalási szakaszba. A philadelphiai az Egyesült Államok hatodik legnagyobb katolikus egyházmegyéje.

Maga a Vatikán ellen nyújtottak be keresetet tavaly májusban Chicagóban egy pedofília miatt elítélt helyi pap egyik áldozatának anyja nevében. A védő Jeff Anderson ügyvéd azt állította, hogy a Szentszék is segédkezett a papi pedofíliaügyek eltussolásában. Anderson a keresetet februárban visszavonta, arra hivatkozva, hogy egy párhuzamos eljárásban – amely miatt a milwaukee-i egyházmegye csődvédelmet kért – haladás történt.

A Vatikánnak az az álláspontja, hogy szuverén állam, és ezért nem perelhető az Egyesült Államokban.