Barbara, Borbála
1 °C
7 °C

Obama bekapcsolva hagyta mikrofonját

2012.03.27. 15:18
Éles támadások kereszttüzébe került Barack Obama amerikai elnök, mivel a szöuli nukleáris biztonsági csúcsot megelőző amerikai-orosz csúcson - ahogy azt egy bekapcsolva hagyott mikrofon hallani engedte - nagyobb rugalmasságot kért a NATO tervezett európai rakétapajzsával kapcsolatban Dmitrij Medvegyev leköszönő orosz elnöktől.

"Ezekben a kérdésekben, különösen a rakétavédelemében, ami megoldható, fontos, hogy meghagyja a (mozgás)teremet" - mondta négyszemközti találkozóján az amerikai elnök orosz kollégájának annak megválasztott utódjára, Vlagyimir Putyinra utalva.

"Igen, értem. Értem az ön üzenetét a térrel kapcsolatban. Önnek térre…" - válaszolt Medvegyev.
"Ez az utolsó választásom. A megválasztásom után rugalmasabb lehetek" - folytatta Obama.

"Értem. Továbbítom ezt az információt Vlagyimirnak" - felelte Medvegyev. A beszélgetésrészlet a 90 perces, zárt ajtók mögött lezajlott megbeszélés végén hangzott el, amikor a tévékamerákat és a fotósokat beengedték az eszmecsere helyszínére.

Az Egyesült Államok és a NATO vezetői szerint az európai rakétapajzsot az iráni csapásmérő eszközök ellen akarják kiépíteni, de Oroszország szerint az olyan közel épül majd a határaihoz , hogy az veszélyezteti a szuverenitását.

"Oroszország, és ez nem kérdéses, az első számú geopolitikai ellenfelünk. Minden ügyben a világ legrosszabb szereplőinek ügyéért harcolnak" - jelentette ki  hétfőn a CNN-nek nyilatkozva Mitt Romney republikánus elnökjelölt-aspiráns. Romney "aggasztónak" nevezte, hogy szerinte az elnök Lengyelországból kész eltávolítani a rakétavédelmi rendszer elemeit.

"Kíváncsi vagyok, hogy hány más országnak ígért az elnök sokkal nagyobb rugalmasságot arra a reggelre, amikor már nem kell felelnie az amerikai népnek" - mondta a szintén az elnökjelöltségre pályázó Newt Gingrich.

Obama kedden Szöulban a "forrómikrofon" incidensével kapcsolatban kijelentette, hogy nincsen takargatnivalója. Utalt rá, hogy Oroszországban elnökváltás van folyamatban, és hogy a rakétavédelem kérdésében számos bonyolult műszaki kérdést kell egyeztetni az elkövetkező 9-10 hónap során. Reményét fejezte ki, hogy 2013-ra "megteremtődik az alapja annak", hogy a kétoldalú viszony sok kérdésében "jelentős haladást lehessen elérni".

Hangsúlyozta, hogy szándékában áll a nukleáris arzenálok jelentős csökkentése is. Egyúttal rámutatott. hogy minden ezzel kapcsolatos döntést a Pentagonnal és a kongresszussal konzultálva, kétpárti alapon kíván meghozni.