Aung Szan Szú Kji képviselő lehet

2012.04.01. 22:32

Bár az első hivatalos eredmények csak hétfőn várhatók, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) nevű burmai ellenzéki párt tájékoztatása szerint vezetőjük, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji fölényesen nyerte a választást egyéni körzetében, a főváros, Rangoon külkerületében.

Szú Kji pártja, az NLD 1990-ben földcsuszamlásszerű győzelmet aratott az első burmai választásokon, de a hatalmat nem szerezhette meg, mert a hadsereg fegyveresen átvette a hatalmat.

Szu Kjit letartóztatták, 2010-ig volt házi őrizetben.

2010-ben a katonai junta lazítani kezdett az elnyomáson. Választást is tartottak, ám ezt akkor az NLD bojkottálta. Azóta viszont a tábornokok polgári kormánynak adták át a helyüket, amely óvatos, de folyamatos reformokba kezdett.

Ennek része volt az április 1-i részleges parlamenti választás. Ezen a 645 fős parlament ötven képviselői helyére írtak ki választást, amelyen 17 polgári ellenzéki párt is indult.

A legnagyobb esélyes Szú Kji NLD-je.

A győzelmi jelentés után Szú Kji visszafogottságra kérte híveit, jelentette a BBC. "Természetes, hogy az NLD tagjai és támogatóik most nagyon örülnek, de nagyon fontos, hogy örömük ne zaklassa fel más pártok tagjait és támogatóit" - írta közleményében a párt központjánál ünneplő ezreknek.