Alfréd
-2 °C
2 °C

Kína-ellenes tüntetés volt Hongkongban

2012.04.01. 17:37

Több ezren tüntettek Kína hongkongi kormányképviseletének épülete előtt vasárnap tiltakozásul, amiért Peking beavatkozott a közelmúltban lezajlott kormányzóválasztásba.

Szemtanúk beszámolói szerint a rendőrség paprikasprayt használt az általános választójogot követelő tömeg szétoszlatására, előzőleg figyelmeztették a tüntetőket, hogy ne törjék át az épület köré vont kordont. A szervezők szerint 15 ezren, a rendőrség szerint valamivel több mint ötezren vettek részt a demonstráción.

A város hétmilliós lakosságának nincs beleszólása a kormányzó megválasztásába, személyéről a hongkongi választási bizottság 1200 tagja döntött. Leung Csun-jing (Leung Chun-ying) július 1-jén váltja a kínai különleges közigazgatási övezet élén Donald Tsang kormányzót, aki tíz éven át töltötte be a posztot.

A választási bizottságba a társadalmi, üzleti, egyházi élet különböző rétegeiből, meghatározott arányszámoknak megfelelően választanak, illetve delegálnak tagokat. Kormányzót ötévente választanak, és legfeljebb egy alkalommal választható újra.

Pekingi ígéretek szerint legközelebb, tehát 2017-ben már közvetlenül választhatják a kormányzót a hongkongiak.

A Kínához 1997-ben visszacsatolt volt brit gyarmat, a világ egyik kereskedelmi és gazdasági központja, magas szintű autonómiát és szabadságot élvez; területén az úgynevezett "egy ország, két társadalmi rendszer" elve érvényesül, politikai berendezkedését 50 évre garantálták.