Jónás, Renátó
4 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Fico nem zárja ki a fű dekriminalizalását

2012.04.03. 12:00

Robert Fico leendő szlovák kormányfő szerint el kell gondolkodni azon, mennyire hatékony módszer, ha börtön fenyegeti a marihuána-fogyasztókat. Nem kizárt, hogy az új kormány módosít a törvényeken, és a fűszívás a jövőben szabálysértésnek minősül majd – írja a bumm.sk.

A politikus szerint saját használatra tartott, kis mennyiségű marihuána miatt nem kellene börtönbe zárni az embereket. A jelenlegi szabályozás szerint legfeljebb három adagnyi kábítószer minősül kis mennyiségnek.

„Ha a marihuánát szívókat, a bong és a füves süti kedvelőit nagyon szigorú büntetések fenyegetik, akkor legitim kérdésként merül fel, hogy hatékony-e ilyen szankciókkal fenyegetni, miközben a marihuána használatának elterjedése széles körű“ – írta Fico hétfői blogbejegyzésében. Megemlítette, ma Szlovákiában már sztárok is nyilvánosan felvállalták, hogy füvet szívnak.

Robert Kaliňák, a belügyminiszteri poszt várományosa tartózkodóbban nyilatkozott a kérdésről. Ő is úgy gondolja, hogy kis mennyiségű fű birtoklásáért nem helyes börtönnel fenyegetni. Szerinte a konkrét megoldást a szakemberekkel egyeztetve kell megtalálni.