Diána
11 °C
22 °C

Gyalogsági, tüzérségi támadás Szíriában: 80 halott egy nap alatt

2012.04.04. 11:14
Nyolcvanan haltak meg kedden a szíriai erőszakcselekményekben, többségükben civilek, dacára az Aszad-rezsim ígéretének, hogy "haladéktalanul" elkezdi végrehajtani Kofi Annan nemzetközi megbízott béketervét - közölte másnap egy jogvédő szervezet.

Ötvennyolc polgári személy vesztette életét, köztük húsz az északnyugati Idlib tartományban Taftanaz körzetét ért tüzérségi támadásban, valamint katonák és dezertőrök harcaiban az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) szerint.

Homsz
Homsz
Fotó: Zaman Al Wasel/Handout

Tizenöt civil a középső Homsz városában esett áldozatul a hadsereg támadásának, a többiek más városokban - tette hozzá a központ. Tizennyolc katona halt meg harc közben Homszban, Idlibben és a déli Deraában, s négy dezertőr Idlibben - tájékoztatott az OSDH.

Bassár el-Aszad elnök rezsimje fokozta hadműveleteit a lázadók erődítményei ellen, dacára Annannak tett ígéretének, miszerint "haladéktalanul" elkezdi kivonni csapatait és harckocsijait a városközpontokból úgy, hogy azt április 10-éig, a tervezett tűzszünet kezdetéig be is fejezi - mondta még hétfőn Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet.

Rice szerint, akinek országa elnököl áprilisban az ENSZ Biztonsági Tanácsában, a BT-nek "igen gyorsan és erőteljesen" kell majd reagálnia, ha a damaszkuszi rezsim nem teljesíti ígéreteit.