Diána
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Két órán át zajlott az eskütétel Pozsonyban

2012.04.04. 12:42 Módosítva: 2012.04.04. 12:43
A szlovák parlament szerdai alakuló ülésén letette képviselői fogadalmát a szlovák alkotmányra az új szlovák törvényhozás százötven képviselője.
Robert Fico új szlovák kormányfő
Robert Fico új szlovák kormányfő
Fotó: Peter Hudec

A pozsonyi törvényhozás alakuló ülésének első két órája a képviselők ünnepélyes fogadalomtételével telt. A parlamenti választásokon képviselői mandátumot szerzett képviselőjelöltek egyesével vonultak a szlovák alkotmánynak a parlament üléstermében elhelyezett példányához.

A tizenhárom képviselői mandátumot szerzett Most-Híd szlovák-magyar párt leendő képviselői közül elsőként az eddig házalelnöki posztot is betöltő pártelnök, Bugár Béla tette le a fogadalmat. A Most-Híd képviselői közül következőként a Rudolf Chmel kisebbségügyi kormányalelnök, majd a leköszönő kormány két magyar minisztere, Nagy József és Simon Zsolt tett fogadalmat.

A képviselők fogadalomtételét követően Pavol Hrušovský leköszönő házelnök felfüggesztette az alakuló ülést, majd a leendő kormánytagok átvonulnak az elnöki palotába, ahol Ivan Gašparovič államfő kinevezi az új kormányfőt, Robert Ficót és kabinetjének tagjait.

A fogadalomtétel a szlovák parlamentben nem kizárólag formalitás, hiszen ha az adott képviselőjelölt részben vagy teljesen elutasítaná azt, automatikusan elveszítené mandátumát.

Az új szlovák törvényhozásban a március 10-én tartott előre hozott parlamenti választásokon elsöprő győzelmet aratott, Robert Fico vezette baloldali Irány-Szociáldemokráciának (Smer-SD) 83 képviselője lesz. A Ján Fígel vezette jobboldali konzervatív Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 16 képviselője ül majd a törvényhozásban.

Leteszik esküjüket az új összetételű szlovák törvényhozás leendő képviselői
Leteszik esküjüket az új összetételű szlovák törvényhozás leendő képviselői
Fotó: Pavel Neubauer

Az Igor Matovič vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevet viselő párt 16 képviselői széket foglalhat el, a Bugár Béla vezette Most-Híd szlovák-magyar pártnak pedig 13 képviselője lesz. Az új szlovák parlamentben ott lesz még a Richard Sulík vezette, liberális Szabadság és Szolidaritás (SAS) pártjának tizenegy képviselője is, valamint a Mikulás Dzurinda vezette jobboldali konzervatív Szlovák Kereszténydemokrata Unió-Demokrata Párt (SDKÚ-DS) 11 képviselője is.