Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Hivatalossá vált Boris Tadic távozása

2012.04.05. 14:46

Korábbi bejelentésének megfelelően Boris Tadic szerb államfő csütörtökön eljuttatta a  lemondásáról szóló hivatalos dokumentumot Slavica Djukic Dejanovic parlamenti elnöknek, aki ezt követően május 6-ra kiírta az elnökválasztást. Szerbiában ily módon egyszerre tartanak majd elnök-, parlamenti és helyhatósági választásokat.

Tadic tegnap jelentette be, hogy tíz hónappal lerövidíti elnöki megbízatását és lemond tisztségéről, hogy a parlamenti választásokkal együtt elnökválasztásokat is tarthassanak a balkáni országban, amin ő maga is újraindul.

Tadic biztos a győzelmében és kampányának középpontjában a gazdasági reform áll majd. „A választás nehéz lesz, de lehetőséget ad az embereknek arra, hogy döntsenek: milyen utat válasszon az ország. Én az európai integrációt és az ország egységének megőrzését javaslom” – mondta utalva Koszovó el nem ismerésére.

Elemzők szerint a Tadic vezette Demokrata Párt (DS) az elnök személyes népszerűségére építi választási stratégiáját. A DS a népszerűségben jelentősen lemaradt az ellenzéki populista Szerb Haladó Párt (SNS) mögött. Az SNS vezetője, Tomislav Nikolic szintén indul az elnökválasztáson.

A leköszönő kormánynak előnyére válik, hogy Szerbia márciusban az Európai Unió tagjelölt országa lett, viszont nagy nehézségekbe ütközik, hogy fenntartsa a gazdasági növekedést, egyidejűleg pedig fékezze a munkanélküliség növekedését.

Tadic azért mond le, mert szerinte leállnának a politikai reformok, ha az elnök- és a parlamenti választásokat különböző időpontokban tartanák meg és az elnökválasztással az év végéig várnának.