Ivó, Milán
9 °C
17 °C

Bekérették a párizsi nagykövetet az étkezési utalványok miatt

2012.04.06. 20:56

Bekérették pénteken Trócsányi László párizsi magyar nagykövetet a francia külügyminisztériumba az étkezési utalványokat érintő vita miatt. Párizs szerint Magyarország nem tartja tiszteletben az EU szabadkereskedelmi szabályait és bünteti a francia vállalatokat.

"Bekérettük Magyarország párizsi nagykövetét a külügyminisztériumba, hogy kifejezzük aggodalmunkat azon piaci feltételeket illetően, amelyeket a magyar hatóságok teremtettek a külföldi befektetőknek, többszöri törvénymódosításokat követően, s amelyek francia vállalatokat is érintenek, elsősorban az étkezési utalványok ágazatában" - olvasható a francia külügyminisztérium közleményében.

Trócsányi László nagykövet az MTI-nek elmondta: a megbeszélésen arról tájékoztatta a francia külügyminisztériumot, hogy a magyar kormány kijelölt képviselői és a három érintett francia cég, a Cheque Déjeuner, a Sodexo és az Edenrend között jelenleg folynak a tárgyalások a megállapodás elérése érdekében.

A Magyar Narancs január elején arról írt, hogy a francia cégek magyarországi helyzete miatt Nicolas Sarkozy francia elnök levelet írt novemberben Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek. Sarkozy ebben felidézte, hogy 2010 végén tájékoztatta Orbánt azokról a nehézségekről, amelyekkel több francia vállalat is szembesült Magyarországon. Akkor megállapodtak abban, hogy megbíznak két közvetítőt a "nehéz ügyek rendezésének megkönnyítésével".

A francia elnök szerint a közvetítők, Madarász László és Paul-Henri Ravier tevékenysége pozitív volt. A francia elnök kiemelte, hogy nem minden kérdést sikerült megoldani. Példaként említette a közszolgáltatások koncesszióját – Budapesti vízszolgáltatását vagy az energiaszektort érintően -, illetve az étkezési jegyeket.

Februárban derült ki, hogy az Európai Bizottság vizsgálja az újonnan bevezetett magyar étkezési utalványokat. Az Erzsébet-utalványt a magyar kormány elsődlegesen szociálpolitikai eszköznek tekinti. Az utalvány forgalmazásának hasznát ugyanis a kibocsátó Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) teljes egészében szociális üdültetésre és egyéb szociális programokra fordítja.