Géza
1 °C
16 °C

Fekete pont figyelmeztet a veszélyes útra

2012.04.06. 13:11
Figyelmeztető táblával jelöli meg a román rendőrség azokat az útszakaszokat, ahol az elmúlt öt évben több mint tíz olyan baleset történt, amelynek következtében legalább tíz ember vesztette életét vagy sebesült meg súlyosan.

A romániai országos rendőrkapitányság közlekedésrendészeti igazgatósága és a romániai Országutak és Autópályák Országos Társasága által indított program célja, hogy csökkentsék a súlyos közlekedési balesetek számát.

A veszélyes útszakaszt jelző táblát decemberben vették be a romániai közlekedési jelek sorába. A 2,5 méter széles, 1,2 méter magas sárga alapú táblán az a felirat szerepel: Atentie! Zona cu risc ridicat de accidente (Figyelem! Nagy baleseti kockázatú útszakasz). A tábla baloldali részén piros csíkkal szegélyezett figyelmeztető háromszög szerepel, amelynek a középső fehér mezőjében nagy méretű fekete pont látható. A tábla alsó felében felirat jelöli a veszélyes szakasz hosszát.

A táblák kihelyezését április negyedikén kezdték el a román-magyar határ nagylaki határátkelőjétől Aradon, Déván és Nagyszebenen át Bukarestbe vezető országúton.

A statisztika alapján 138 olyan helyet azonosítottak a romániai országutakon, ahol gyakoriak a súlyos balesetek. Ezeken a helyeken az elmúlt öt évben 1517 súlyos közlekedési baleset történt, amelyek 569 személy halálát, 1369 személy súlyos sérülését okozták.

Veszélyes útszakaszra figyelmeztető tábla
Veszélyes útszakaszra figyelmeztető tábla

A közlemény szerint a román hatóságok ezzel az akcióval is hozzá szeretnének járulni az Európai Unió által kitűzött cél megvalósulásához, hogy 2020-ig felére csökkentsék a súlyos országúti balesetek számát.