Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Elítélte Szíriát az ENSZ-főtitkár

2012.04.07. 10:33

Elítélte Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a szíriai kormányzatot az erőszak beszüntetésére tett ígéret ellenére tovább folytatódó katonai csapások miatt - írja a BBC. Ban Ki Mun szerint a tűzszünet április 10-ei határideje "nem mentség a folytatódó gyilkosságokra", amiket a kormányerők követnek el az országban. Aktivisták szerint legalább száz embert öltek meg az elmúlt két napban.

Korábban Törökország jelezte, hogy az ENSZ segítségére lehet szüksége, miután megugrott az országba érkező szíriai menekültek száma. A Gulfnews a török hatóságokra hivatkozva azt írja, hogy a szíriai kormányerők katonai támadást indítottak és aknákat telepítnek a török határ közelében, hogy megakadályozzák a menekültek kiáramlását, és elzárják a felkelők utánpótlási útvonalait.

A török külügyminiszter szerint az országba érkező menekültek száma megduplázódott - csak az elmúlt két napban háromezren, a harcok kezdete óta pedig összesen 24 ezren érkeztek az országba -, mióta a szíriai kormány beleegyzett az ENSZ és az Arab Liga béketervének végrehajtásába.

A Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár közvetítésével elfogadott hatpontos terv értelmében április 10-ig minden fél felhagy a fegyveres erőszakkal, április 12-től pedig teljessé válik a tűzszünet, azonban a tudósítások szerint a határidő közeledtével csak tovább fokozódott az erőszak. Aktivisták azzal vádolják a kormányt, hogy a következményekkel nem törődve meg megsemmisítő csapást akar mérni a felkelőkre. A kormány tagadja a vádakat, és a felkelőket vádolja azzal, hogy kihasználják a hadsereg közelgő kivonását a városokból.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek