Tekla
5 °C
19 °C

Zacskóval a fején kínozták orosz rendőrök

2012.04.08. 00:09

Nejlonzacskót húztak a fejére, így kínoztak egy őrizetbe vett férfit rendőrök a Balti-tengeri orosz területen, Kalinyingrádban. Csernyahovszk járásban három rendőr előbb ütlegelte az őrizetbe vett 26 éves férfit, majd a zacskóval meg akarták fullasztani - olvasható a hatóság vizsgálati jelentésében. A férfinak sikerült elmenekülnie. A rendőrök ellen bűnügyi eljárás indult, de a feletteseiket is elbocsájthatják hivatalukból az eset miatt.

Oroszországban egy március elején Tatárföld fővárosában, Kazanyban történt, halállal végződött rendőri brutalitás napvilágra kerülését követően országos vizsgálat indult, hogy feltárják a rendőrségi túlkapásokat. Kazanyban a rendőrségi kihallgatás során brutálisan megkínoztak és megerőszakoltak egy 52 éves férfit, aki belehalt a kínzás okozta sebekbe.

A kazanyi eset korántsem egyedülálló, sorra derülnek ki hasonló túlkapások Tatárföldön és más régiókban is. A hatóságok azzal védekeznek, hogy csak elszigetelt esetekről van szó. Az eddig feltárt ügyek azonban arra utalnak, hogy a rendőrségi kihallgatások során alkalmazott indokolatlanul erőszakos módszerek elterjedtek, ezért a központi nyomozóhivatal regionális szerveinél alaposan kivizsgálják az erre vonatkozó állampolgári panaszokat.

Civil szervezetek szerint az orosz rendőrség kötelékében dolgozó vizsgálótisztekre "felülről" nagy nyomás nehezedik, hogy a gyanúsítottakból vallomást csikarjanak ki, akár kényszervallatás alkalmazásával. A főnökök által kitűzött célok teljesítésétől sok beosztott előléptetése és pénzjutalma függ.