Erik, Alexandra
EUR 382,89 Ft
USD 363,97 Ft
9 °C
23 °C

Mégis beszámítható a norvég tömeggyilkos

2012.04.10. 12:38 Módosítva: 2012.04.10. 12:51
K EPA20120206102
Fotó: Heiko Junge

Anders Behring Breivik épelméjű, nincs akadálya annak, hogy bíróság elé álljon – a BBC szerint ezt állapította meg az újabb pszichiátriai jelentés, ami ellentmond a tavaly novemberben közzétett szakvéleménynek.

A hetvenhét ember meggyilkolásával vádolt norvég férfi pere hétfőn kezdődik. A múlt héten egy 38 oldalas levelet küldött a norvég médiának, amelyben pontról pontra igyekezett megcáfolni két pszichiáter véleményét, akik tavalyi szakértői jelentésükben "paranoid skizofrénként" írták le. Ezt a tömeggyilkos hazugságnak minősítette. Azt írta, hogy "egy politikai aktivistát" pszichiátriai intézetbe küldeni "szadistább és szörnyűbb tett, mint meggyilkolni".

Breivik tavaly július 22-én előbb az oslói kormánynegyedben követett el merényletet autóba rejtett pokolgéppel, amely nyolc ember halálát okozta. Ezt követően a hatalmon lévő Munkáspárt nyári táborában Utoya szigetén hatvankilenc embert, főleg tizenéveseket gyilkolt meg. A két támadásnak összesen 151 sérültje is volt.

A vád szerint előre megfontolt szándékkal hajtotta végre a gyilkosságokat, azaz terrorcselekményt követett el, amiért a Norvégiában kiszabható legsúlyosabb büntetéssel, huszonegy év börtönnel sújthatják.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek