Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

A kormánypárt győzött a dél-koreai választásokon

2012.04.11. 21:11

Meglepetésre a kormányzó konzervatívok szerezték meg a szavazatok többségét a szerdai dél-koreai parlamenti választásokon - jelentette be a nemzeti választási bizottság a voksok 99 százalékos feldolgozottsága alapján.

A Ri Mjong Bak elnök vezette Nagy Nemzeti Párt (NNP) a 300 tagú nemzetgyűlésben előreláthatólag legalább 152 képviselői helyet foglalhat majd el, míg a rivális balközép Egyesült Demokrata Pártnak (EDP) várhatóan 140 mandátum jut az eddigi 81 helyett. A bizottság adatai szerint a választáson a szavazásra jogosultak 54,3 százaléka járult az urnákhoz, míg négy évvel korábban mindössze 46,1 százalékos volt a részvételi arány.

A decemberben esedékes elnökválasztás főpróbájának tekintett voksolást illetően a közvélemény-kutatások a konzervatívok és a baloldali pártok fej-fej melletti küzdelmét vetítették előre.

Az EDP elismerte vereségét, míg az NNP szóvivője azt hangsúlyozta, hogy meg akarják valósítani választási ígéreteiket.

A több mint négy éve hivatalban lévő Ri Mjong Bak népszerűsége az utóbbi időben érezhetően csökkent. A konzervatív elnök pártjának választási kampányában elsősorban a jóléti rendszer megerősítése és a gazdasági témák kerültek előtérbe, míg az Észak-Koreával egy műhold tervezett felbocsátása miatt kiújult feszültség elsimítása kevésbé volt hangsúlyos az ígéretdömpingben.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek