Zalán
2 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Elvágták a torkát a muzulmán mentornak Moszkvában

2012.04.11. 09:41

Az orosz fővárosban meggyilkoltak egy ismert muzulmán közéleti személyiséget, Metin Mehtijevet, aki az Oroszországi Muzulmán Kulturális Központ nemzetközi osztályát vezette. A 33 éves férfit még kedd éjszaka Moszkva központjában lévő lakóhelye környékén szúrták le. Elvágták a torkát, és az arcát is eltorzították késszúrásokkal.

A rendőrség egyelőre annyit tudott meg, hogy az azerbajdzsáni állampolgárságú muzulmán Mehtijev késő este vásárolni indult, akkor a támadás érte. A rendőrség további részletet nem közölt, az internetes közösségi oldalak azonban már találgatják a gyilkosság hátterét.

A V Kontaktye internetes közösségi oldalon emlékoldalt nyitottak Mehtijevnek. A Lifejournal című hírportál egyik bloggerének bejegyzése szerint van szemtanú is, aki látta, amint a férfit öten körbeveszik, köztük egy nő. A szemtanú hallotta az áldozat segélykiáltását, és látta azt is, ahogy végeztek vele.

A blogger úgy tudja, hogy néhány éve Szentpéterváron a Kaukázusból és Közép-Ázsiából származó bevándorlók szélsőséges nacionalista indíttatásból sorozatban követtek el gyilkosságokat. Azoknak a bűncselekményeknek is minden alkalommal volt női résztvevője.

A közösségi oldalon szereplő bejegyzés szerzője kizárja, hogy ki akarták volna rabolni Mehtijevet. Azt is megemlíti a blogger, hogy nacionalisták már egyszer 2003-ban rátámadtak a muzulmán férfira, akkor sérülésekkel túlélte a támadást.

A meggyilkolt muzulmán közéleti személyiség sokat tett a kaukázusiak oroszországi beilleszkedéséért: diákokkal foglalkozott, és nagy tekintélyt vívott ki magának a fiatalok körében.