Bíróság előtt a 17 éves fiút lelövő rendész

2012.04.13. 00:05

Csütörtökön először jelent meg a bíróság előtt George Zimmerman önkéntes rendész, miután másfél hónapja agyonlőtte a 17 éves, fegyvertelen Trayvon Martint a floridai Sanfordban. Az eset országos tiltakozáshullámot váltott ki, mivel a rendőrség nem indított eljárást a fehér és latin-amerikai felmenőkkel rendelkező Zimmerman ellen, aki önvédelemre hivatkozott. A jogvédők rasszista megfontolásra gyanakodtak, mert a lelőtt tizenéves fekete volt és a hatóság lépései alapvetően a ravaszt meghúzó rendész vallomásán alapultak.

A 28 éves Zimmerman szerdán feladta magát, Amanda Corey különleges ügyész pedig hirtelen felindulásból elkövetett emberölés miatt emelt vádat ellene. Martin szülei szerdán elégedettségüknek adtak hangot Zimmerman őrizetbe vétele és a vádemelés miatt.

Zimmerman életfogytiglant is kaphat

Ha az esküdtszék bűnösnek találja, a vádlottra 25 évtől életfogytig tartó, letöltendő börtönbüntetést szabhatnak ki. A csütörtöki, alig négyperces eljárás során Mark Herr megyei bíró május 29-re tűzte ki azt a meghallgatást, amelyen Zimmerman eldöntheti, hogy bűnösnek, avagy ártatlannak vallja-e magát.

Az ügyben az összes további döntést – beleértve azt, hogy óvadék ellenében szabadlábra helyezhető lesz-e a vádlott – Jessica Recksiedler, a körzeti bíró fogja meghozni. Zimmerman ügyvédje, Mark O'Mara, aki korábban kiállt védence szabadlábra helyezése mellett, ezúttal arról beszélt, hogy a kiengedése jelenleg kockázatos lenne rá nézve. A jogi képviselő szerint a vád súlyosabb, mint amire számított: ő azt várta, hogy gondatlanságból elkövetett emberölésért fogják ügyfelét felelősségre vonni.

O'Mara, aki szerdán lépett a Zimmerman képviseletéről kedden lemondott két ügyvéd helyére, hangsúlyozta, hogy védence nem tekinti magát bűnösnek. A CNN-nek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy akár egy év is eltelhet a per kezdetéig.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport