Ismét kitört az Etna

2012.04.13. 20:53 Módosítva: 2012.04.13. 21:16

Ismét kitört az Etna, Európa legaktívabb vulkánja. A hóval borított szicíliai tűzhányónak ezúttal egy délkeleti részén, a Catania szomszédjában lévő Zaffarana Etnea falu közelében lévő krátere tört ki, írta a The Guardian.

A hatóságok egyelőre semmilyen figyelmeztetést nem adtak ki, ami arra utal, hogy ez a kitörés – amely már az idei hatodik – sem lesz veszélyes. A vulkánhoz a nagyobb szicíliai városok közül a 300 ezer lakosú Catania van a legközelebb – a város egyik turisztikai nevezetessége, a Castello Ursino lávakövekből épült, ám ott is ritkán okoz károkat.

Az Etna mostani kitörési fázisa tavaly januárban kezdődött: a mostani kitörés a huszonnegyedik a sorban. A látványos kitörést lávafolyás és több ezer méteres hamufelhő kísérte. A vulkáni hamufelhő 4-5 kilométer magasba jutott a kráter fölé. A kirepülő félig olvadt kőzetdarabok a kráter körül 500-600 méter távolságban szóródtak szét. A kitörés a légi közlekedést nem veszélyezteti.

Az Etna nemcsak a legaktívabb, hanem a legnagyobb európai vulkán is. A Wikipedia szerint a kitörések miatt gyakran változó magassága jelenleg 3329 méter, területe 1200 négyzetkilométer, míg kerülete a hegy lábánál 135 kilométer. Aktivitását a hosszú lávafolyamok, magasra törő lávaszökőkutak jellemzik, lejtőin és környékén több tízezren élnek, miután a vulkáni talaj remek lehetőséget kínál a bor- és gyümölcstermelésre.

Az Etnának már a léte is komoly rejtély a geológusoknak: a létezését és működését sem képes megmagyarázni a földrajztudomány, és a vulkánból származó láva összetétele is más, mint a szárazföldi vulkánoké, inkább az óceániakéra hasonlít. Vulkánok olyan helyen születnek, ahol két úgynevezett tektonikai lemez közeledik egymáshoz vagy távolodik egymástól, az Etna azonban Szicíliában nem földtani lemezek találkozásánál fekszik. Egy német tudós szerint Szicília közelében két egymásnak feszülő lemez között egy rés jött létre, ahol a Jón-tengerben egy lemez lassan belesüllyed a Föld kérgébe. A rés utat nyitott a Föld mélyéből származó magmának, ami több ezer éve folyamatosan táplálja az Etna kitöréseit.  • Hírek
  • Árfolyam