Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

10 millió fontot adna Obama fejéért a munkáspárti brit lord

2012.04.16. 08:45
A Munkáspárt felfüggesztette Lord Nazir Ahmed párttagságát, miután az angol nemes, a Lordok Házának első muszlim tagja egy beszédében 10-10 millió fontos díjat ajánlott fel Obama jelenlegi és Bush egykori amerikai elnökért.

A pakisztáni születésű, de hét éves korától Nagy-Britanniában nevelkedett lord azon pöccent be, hogy az amerikaiak 10 millió dolláros vérdíjat tűztek ki Hafiz Muhammad Saeed terroristavezér fejére. Lord Nazir Ahmed ezt "minden muszlim megsértésének" nevezte és egy, a pakisztáni Haripurban elmondott beszédében bosszúból a két amerikaira fejére tűzött ki vérdíjat.

Lord Nazir Ahmed
Lord Nazir Ahmed
Fotó: Peter Macdiarmid

A dolog azért is meglepő, mert Saeedet a legkevésbé sem csak az amerikaiak pécézték ki maguknak és megítélése mégcsak nem is bizonytalan. A férfit, a Lashkar-e-Taiba nevű terrorista fedőszervezet alapítóját mások mellett az Európai Unió, Oroszország és az ENSZ is a világ egyik legveszélyesebb bűnözőjének tartja. Ő lehet az egyik főszervezője a 2008-as, 166 halálos áldozattal járó, hirhedt mumbai vérengzésnek, amit döntő részben paksiztáni terroristák követtek el.

Sajtótudósítások szerint a korábban is durva nyilatkozatairól híres lord többek között azt mondta: "Ha az Egyesült Államok 10 millió dolláros díjat ajánlhat fel Hafiz Saeed elfogásáért, akkor én felajánlhatok 10 millió fontot Barack Obamáért és az elődjéért, George Bushért."

Miután kiderült, hogy a beszédnek híre ment és a pártja is felháborodott, a lord letagadta, hogy ilyet mondott volna.

A Munkáspárt szóvivője közben azt nyilatkozta, hogy ha tényleg ez hangzott el, akkor az teljességgel elfogadhatatlan, és hogy a nemzetközi közösség helyesen teszi, ha minden eszközzel igyekszik elfogni a mumbai robbantások tetteseit.