Erik, Alexandra
9 °C
18 °C

Rasszista tortát szeletelt a svéd kultuszminiszter

2012.04.18. 10:26
000 Par982978
Fotó: Janerik Henriksson

Lemondásra szólították fel a svéd kulturális minisztert, miután lefényképezték, amint egy afrikai nőalakot ábrázoló tortát szeletelt - közölte a BBC brit közszolgálati televízió hírportálja.

Lena Adelsohn Liljerothról a Modern Művészetek Múzeuma előtt készült a szóban forgó fénykép, a torta célja pedig a női körülmetélés problémájának hangsúlyozása volt - jelentette a Radio Sweden.

Az Afrikai Svédek Egyesülete szerint azonban a desszert kegyetlen rasszista karikatúraként értelmezhető, emiatt lemondásra szólították fel Liljerothot. "Azzal az állítással, hogy mindezt egy jó ügy érdekében tetted, csak jobban kigúnyolod a rasszizmus és a körülmetélés áldozatait" - mondta ezzel összefüggésben Kitimbwa Sabuni, a szervezet szóvivője.

Makode Linde, a tortát tervező, Stockholmban élő fekete művész viszont úgy fogalmazott, hogy művét félreértették. A tervező a TT svéd hírügynökségnek elmondta: tekintettel az afrikai-svéd művészeti alkotások szegényes svédországi kínálatra, abban bízott, hogy az Afrikai Svédek Egyesülete jobban tisztában lesz az alkotásával.

Liljeroth a svéd hírügynökség szerint elismerte, hogy bizarr helyzetről volt szó. A kulturális miniszter egyben hangsúlyozta; meg tudja érteni, hogy mindez provokatívan hathat.

image

A torta egy afrikai nő meztelen felsőtestét ábrázolta, amelyben vérvörös töltelék volt. A tervező saját megfestett arcképét illesztette a női tortaalak fejére.