Tünde
11 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Szlovákia kész tárgyalni Bős-Nagymarosról

2012.04.18. 11:51

Szlovákia kész tárgyalni Magyarországgal a Bős-Nagymarosi vízlépcső ügyében, és üdvözli a magyar fél ilyen irányú törekvéseit - adta hírül a SITA szlovák hírügynökség a szlovák külügyi tárca közlésére hivatkozva szerdán.

"Szlovákia üdvözli Magyarország azon kezdeményezését, amellyel fel kívánja újítani a hágai nemzetközi bíróság 1997-es döntésének alkalmazásáról szóló tárgyalásokat" - jelentette ki a szlovák külügyi tárca szóvivője.

Boris Gandel szerdán azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy Szabó Marcel, Magyarországnak a határokkal osztott természeti erőforrások fenntartható használatáért felelős miniszteri biztosa hétfőn bejelentette: a magyar kormány megújítja a tárgyalásokat a dunai vízlépcső jelenleg életben lévő szerződésének felülvizsgálatára és egy új szerződés megalkotására.

Lényegében a ma is életben lévő 1977-es szerződést felváltó, vagy kiegészítő új szerződés elkészítése a cél, amely részletesen és mindkét fél számára megfelelően szabályozza a Duna és a vízlépcső természetbarát és környezetbarát kezelését.

Idén 20 éve, 1992-ben az akkor még létező Csehszlovákia elterelte a Duna vízének 83 százalékát egyoldalúan csehszlovák területre és ez a helyzet azóta is fennáll, mert az 1997-ben született Hágai Nemzetközi bírósági ítélet rendelkezéseit a mai napig nem sikerült még átültetni a valóságba.

A szlovák külügyi tárca szóvivője az ügy kapcsán rámutatott: a két fél már a múltban megegyezett arról, hogy a döntés alkalmazásáról nemzetközi szerződést kötnek. A külügyi tárca reményét fejezte ki, hogy már a közeljövőben sikerül megegyezésre jutnia a magyar féllel a csaknem 15 éve hozott döntés végrehajtásáról.