A külügyminisztérium Tóásó szabadlábra helyezését kéri

2012.04.19. 18:01

A Külügyminisztérium a bolíviai kormánytól és igazságügyi szervektől azt kéri, hogy tartsák be a saját büntetőeljárási törvényük határidőkre vonatkozó szabályait, és haladéktalanul rendelkezzenek Tóásó Előd szabadlábra helyezéséről. A tárca csütörtökön, a Tóásó-ügy kirobbanásának 3. évfordulóján juttatott el közleményt az MTI-hez, ebben így fogalmazott: „Bolívia szuverén jogát nem vonjuk kétségbe arra vonatkozóan, hogy a területén bűncselekmény elkövetésével gyanúsított személyeket felelősségre vonják, azonban a magyar kormány kezdettől fogva hangsúlyozza, hogy elutasít mindenfajta terrorista tevékenységet".

A közlemény szerint Magyarország megad minden jogszerű konzuli és egyéb segítséget „a bajba jutott magyar állampolgárnak, és követeli, hogy a bolíviai hatóságok igazságos, átlátható, pártatlan, politikai befolyástól mentes eljárás során hozzanak döntést a büntetőjogi felelősség kérdésében".

2012. április 16-án volt három éve annak, hogy a bolíviai különleges erők felszámoltak egy állítólagos terrorista csoportot Santa Cruz városában, s annak során életét vesztette a magyar állampolgársággal is rendelkező Rózsa-Flores Euardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. Tóásó Előd magyar állampolgárt letartóztatták, őt a bolíviai hatóságok fegyveres felkelés és terrorizmus vádjával azóta is fogva tartják. A La Razón című bolíviai lap szerdán a honlapján azt írta: a vádlottak előzetes letartóztatásának a megszüntetését fogják kérvényezni Tóásó Előd és horvát-bolíviai társa ügyvédjei a Rózsa Flores Eduardo nevéhez kötődő, úgynevezett terrorista összeesküvési ügyben.

Gerardo Prado, az erdélyi születésű Tóásó Előd és a horvát-bolíviai állampolgárságú Mario Francisco Tádic Astorga – mindketten Rózsa csoportjának tagjai voltak – védőügyvédje nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy a pernek el kellett volna már évülni, hiszen ezt mondja ki a bolíviai büntetőeljárási kódex 133. cikke, amely szerint a feljelentést követő három éven belül be kell fejezni a pert, vagyis az már kimúlt. A védőügyvéd szerint Tóásó és Tádic őrizetének a megszüntetése érdekében már hivatalból is el kellett volna járniuk a hatóságoknak, de ennek ellenére jelezte, hogy beadványt nyújt be erről az illetékes törvényszéknek, s ebben  kéri az eljárás megszüntetését a következő napokban.

Május 15-én ül össze az a bolíviai bíróság, amely megkezdi az úgynevezett terrorista összeesküvési ügy érdemi szakaszának tárgyalását, miután tavaly november elején az illetékes bolíviai bíróság lezárta a per vádemelési szakaszát, és esküdtszék elé utalta a 39 gyanúsítottat, köztük a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt.  • Hírek
  • Hírek