Kólatúladagolásba halt bele egy asszony

2012.04.20. 13:05 Módosítva: 2012.04.20. 13:09

Egy harmincéves, nyolcgyermekes új-zélandi nő belehalt túlzott kólafogyasztásába – derül ki a New Zealand Herald cikkéből.

Natasha Marie Harrisnek 2010. február 25-én állt le a szíve. Halálának legfőbb oka az asszony szívritmuszavara volt Dan Mornin, a tárgyaláson megszólaló patológus szerint, de szerepet játszott benne az is, hogy az asszony hipokalémiás volt, vagyis vére az átlagosnál jóval kevesebb káliumot tartalmazott.

Az orvos azt is hozzátette, hogy nehéz volt megállapítani a boncolás során elvégzett tesztekből, de az eredmény egybevágott az asszony rendszeres a fáradtságával, a gyengeségével és egyéb tünetekkel, amiket azok tapasztalhatnak, akik túl sok üdítőt fogyasztanak.

Valószínűleg más tényezők is közrejátszottak Harris korai halálában. Szegényes étrenden élt, és akár másfél doboz cigit is elszívott egy nap. Mivel töménytelen mennyiségű Coca-Cola fogyasztásának is fontos szerep jutott, családtagjai szerint az üdítőt el kellene látni a kólafogyasztás veszélyeire figyelmeztető feliratokkal.

A Coca-Cola egyik óceániai képviselője a tárgyaláson azt mondta, hogy szerinte nincs összefüggés az asszony kólafogyasztási szokásai és halála között.

Az Invercagill városában tartott tárgyaláson ellentmondásos információk hangzottak el arról, hogy Harris mennyi kólát ivott egy nap. Élettársa, Chris Hodgkinson egyszer azt mondta, hogy tíz liter volt a napi adagja, később azonban öt másfél literes üvegről beszélt, azt azonban biztosra mondta, hogy Harris ébredés utáni első és lefekvés előtti utolsó dolga is az volt, hogy megigyon egy pohárral kedvenc italából.

Abban minden tanú egyetértett, hogy Harris több, mint négy liter kólát kortyolt naponta. A rendőrség szerint a napi átlag hét liter volt, egyes napokon ennél több, más napokon viszont kevesebb kólát ivott. Kólán kívül egyébként csak egy kis alkoholt ivott néha.

Az élettárs szerint Harris a halálát megelőző évben nem volt túl jól, például hetente hatszor hányt. A patológus szerint ezz a szervezetében felgyülemlő koffein okozta. Ekkor már nem reggelizett és nem is vacsorázott, fogait is ki kellett húzni, mert a sok cukortól szétrohadtak. Hodgkinson – aki 16 éves kora óta ismerte Harrist – azt mondta, hogy mindig is sok kólát fogyasztott, de az utóbbi 7-8 évben egyre többet és többet ivott. Vallomása szerint Harris kólafüggő volt, ha valamiért nem ihatott kólát, rosszkedvű, ingerlékeny és utálatos volt. Azt azonban soha nem gondolta a férfi, hogy Harrist rossz szokása beteggé teheti.

Szakértők szerint napi tíz liter folyadék rendszeres elfogyasztása életveszélyes még akkor is, ha csak vízről van szó. Egy liter kóla száz gramm cukrot tartalmaz, vagyis ha az asszony napi tíz litert ivott belől, az olyan, mintha napi egy kiló cukrot evett volna meg.

David Credar halottkém megkérdezte Hodgkinsont, hogy tisztában volt-e az egészségtelen táplálkozás veszélyeivel. Azt válaszolta, hogy tudott róla, de nyolc gyerek mellett nem állt módjukban erre odafigyelni. A halottkém azt is kétségesnek tartotta, hogy ha az üvegek tartalmaznának figyelmeztetést, arra Harris tekintettel lett volna, hiszen a cigisdobozokon is vannak elrettentő feliratok, az asszony mégis erős dohányos volt.

A család kárpótlást remél a cégtől, de az ügyben még nincs döntés.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport