Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
0 °C
4 °C

Tito nem érdemli meg, hogy tér legyen

2012.04.20. 19:17


Nagyobb térképre váltás

A Josip Broz Tito nevét viselő zágrábi tér átnevezését követelte pénteken a horvátországi Helsinki Bizottság arra hivatkozva, hogy egykori jugoszláv kommunista vezető szennyezi a közteret.

"Követeljük, hogy töröljék ( közterületről) annak az embernek a nevét, aki éppen hogy ellentéte a demokrácia iránti valódi elkötelezettségnek" – áll a civil szervezet közleményében.

"Tito nevének fenntartása szennyezi a közterületeket" – tette hozzá a zágrábi Helsinki Bizottság, amely kéri, hogy a nemzeti színház előtti tér kapja vissza az Egyetem tér nevet, amelyet a XIX. század végén, illetve a XX. század elején viselt 29 éven át viselt.

A Tito marsall tér nevének megváltoztatását követelő zágrábi polgárok ezrei rendszeresen tüntetnek az utóbbi években azokon a napokon, amikor Tito hívei tartanak nagygyűlést.

A következő Tito-ellenes tüntetést május 5-ére, a kommunista vezető halála 32. évfordulója utáni napra hívták össze.

Josip Broz Tito, aki a második világháború idején a jugoszláv kommunista és antifasiszta partizánok parancsnoka volt, 1980. május 4-én halt meg, miután 35 éven át irányította a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaságot. Horvátországban személye igen vitatott, sokan csodálják, sokan pedig diktátornak tekintik.

A volt politikai foglyok szervezetei szerint több mint 100 ezer ember került börtönbe politikai okokból Tito uralma idején.