Folytatódnak a harcok Szíriában

2012.04.22. 12:21

Fegyveres összecsapásokról érkeztek hírek Szíriából vasárnap, egy nappal az ENSZ Biztonsági Tanácsának döntése után, amely szerint 300 ENSZ-megfigyelőt telepítenek a közel-keleti arab országba. Ellenzéki csoportok szerint egy-egy halálos áldozata volt a harcoknak Damaszkusz két elővárosában, Dúmában és Hatítában.

Az ENSZ BT döntése értelmében a fegyvertelen megfigyelőket három hónapra küldenék az országba az UNSMIS (United Nations Supervision Mission in Syria) misszió keretében.

Kofi Annan, a világszervezet és az Arab Liga Szíria-ügyi megbízottja vasárnap Genfben szóvivője útján üdvözölte a BT-döntést, és ismét sürgette a szíriai vezetést, hogy "egyszer és mindenkorra" szüntesse be a nehézfegyverek bevetését, és vonja ki az ilyen fegyvereket a városokból.

Szíriában több mint egy éve kezdődtek rendszerellenes megmozdulások, az utóbbi időben rendszeresek a fegyveres összecsapások Bassár el-Aszad szíriai elnök hadereje és az ellenzék között. Az erőszak becslések szerint eddig több mint tízezer halálos áldozatot követelt, és bár április 12-én életbe lépett a tűzszüneti megállapodás a kormány és a felkelők között, a harcok azóta sem fejeződtek be teljesen.  • Hírek
  • Személyi kölcsön