Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Connecticutban eltörölték a halálbüntetést

2012.04.25. 23:11 Módosítva: 2012.04.26. 00:03

Aláírta a halálbüntetés eltörléséről rendelkező törvényt szerdán Dannel Malloy connecticuti kormányzó. Ezzel Connecticut lett a 17. amerikai tagállam, amelyben a jövőben a bíróságok nem sújthatják kivégzéssel az elítélteket.

"Noha ez egy történelmi pillanat - ezzel a lépéssel Connecticut 16 másik államhoz és az iparosodott világ többi részéhez csatlakozott -, mégis a józan elmélkedés és nem az ünneplés pillanata" - jelentette ki Malloy.

A demokrata kormányzó felidézte, hogy Connecticutban az elmúlt 52 év során mindössze két embert végeztek ki, olyanokat, akik ezt kifejezetten kérték. Malloy szerint a halálbüntetés "nem működött" az államban, mert folyamatosan az adófizetők fizették a fellebbezések költségeit.
Connecticutban ezentúl a letöltendő életfogytiglani szabadságvesztés lesz a legsúlyosabb kiszabható büntetés. Az állam törvényhozása már 2009-ben el akarta törölni a halálbüntetést, de Jodi Rell akkori republikánus kormányzó ebben nem volt partner.

Connecticutban jelenleg 11 halálraítélt vár kivégzésre, az ő sorsukat az új törvény elvileg nem érinti. Az Egyesült Államokban a 17 tagállam mellett a szövetségi területen fekvő fővárosban sem alkalmazzák a halálbüntetést.

Az elmúlt öt év során Illinois, Új-Mexikó és New Jersey törvényhozása döntött a halálbüntetés eltörlése mellett, New York állam pedig 2004-ben alkotmányellenesnek minősítette azt. Az élet megvonásával járó büntetés megszüntetését további államokban is  mérlegelik, Oregon kormányzója pedig bejelentette, hogy hivatali ideje lejártáig nem engedélyezi az ítélet-végrehajtást.
Connecticutban egyébként mindössze egy elítéltet végeztek ki (2005-ben) azt követően, hogy az Egyesült Államokban 1976-ban visszaállították a halálbüntetést, miután a legfelsőbb bíróság úgy döntött: az nem áll ellentétben az alkotmánnyal.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek