Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Gusztáv
-5 °C
4 °C

Vérbe borítják Moszkvát, ha nem lesz saría

2012.04.25. 17:30
Vérfürdővel fenyegetőzött egy moszkvai csecsen ügyvéd arra az esetre, ha nem engedik alkalmazni Oroszországban az iszlám törvénykezést, a saríát.

Dagir Haszavov ügyvéd, a felsőház szociálpolitikai és egészségügyi bizottsága elnökének tanácsadója a REN TV televíziós csatornának kedden adott nyilatkozatában úgy fogalmazott: ha nem engedik, hogy Oroszországban - beleértve Moszkvát is - alkalmazzák a saríát, a muzulmánok vérbe borítják a fővárost.

"Maguk azt gondolják hogy mi idegen helyre jöttünk, de mi itt otthon vagyunk, és azokat a szabályokat fogjuk alkalmazni, amelyeket jónak gondolunk, tetszik maguknak, vagy sem. Minden ennek megváltoztatására való kísérletet vérrel torolunk meg (..) vérbe borítjuk a várost" - idézi a weekjournal.ru internetes kiadvány a csecsen ügyvédet.

Az iszlám törvénykezés bevezetése melletti érvelést neves bloggerek és politikusok felháborodottan vitatják. Az orosz belügyminisztérium szerdán közölte: vizsgálják Haszavov interjújának egyes részleteit, hogy azok tartalmaznak-e etnikai gyűlöletkeltésre utaló kijelentéseket és szélsőséges elemeket.

Az oroszországi muzulmánok legfelső szerve, a muftik tanácsa provokációnak minősítette a csecsen ügyvéd nyilatkozatát és elhatárolódott attól. Rusan Abbjaszov, az oroszországi muftik tanácsa alelnöke hangsúlyozta, hogy Dagir Haszavov már korábban ismertté vált a muzulmán közösségben az iszlámot és a muzulmán vezetők hitelét rontó, lejárató kijelentéseivel. A csecsen ügyvéd kijelentéseinek semmi köze sincs az oroszországi muzulmánok jogai védelméhez - hangsúlyozta Abbjaszov.

Dagir Haszavov a publicpost.ru internetes kiadványnak azt mondta, nem tudta, hogy televíziós interjút ad. Szerinte az iszlám törvénykezés amúgy is él a muzulmán többségű területeken, azt csak legalizálni kellene kizárólag polgárjogi viták rendezésére: például válás, öröklés esetén, még a bírósági eljárás megkezdése előtt.

Arról is beszélt, hogy Oroszország középső területén vannak olyan muzulmán csoportok, amelyek Szaúd-Arábiából kapott utasításokat hajtanak végre, és meg kellene akadályozni ezt a veszélyes folyamatot.  • Vennék
  • Hírek