Rudolf
2 °C
13 °C

Két tonna olaj folyt egy szibériai folyóba

2012.04.26. 10:35
Súlyos olajszennyezés érte a szibériai Angara folyót, emiatt csütörtökön szükségállapotot hirdettek ki az irkutszki régióban.

Két tonna dízelolaj került szerda este az Angarába egy vegyipari cégtől, emiatt a legmagasabb fokozatú riasztást rendelték el Szvirszk városában. Az olajfolt körülbelül tíz kilométer hosszan úszik.

Cseremhovo járásban beszüntették az ivóvízkivételt az Angarából. Az intézkedés csaknem nyolcvanezer embert érint – közölte a rendkívüli helyzetek minisztériumának regionális igazgatósága.

A vizsgálat megállapította, hogy az Irkutszktól északra fekvő Uszolje-Szibirszkoje településen lévő Pribajkal állami kombinátban illegálisan megcsapoltak egy dízelolaj-vezetéket. Így került a szennyezés az Angarába, amely az egyetlen szibériai folyó, amely a Bajkál-tóból ered.

A megrongált vezetéket elzárták, az ivóvízellátás helyreállítását későbbre ígérik a hatóságok. A helyszínre megérkeztek az olajszennyeződések felszámolására szakosodott egységek.

A regionális nyomozó hivatal vizsgálódik a környezetszennyezés miatt, a rendőrség a dízelvezeték megbontása miatt indított eljárást.