Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
1 °C
5 °C

Elraboltak két magyart Szíriában

2012.04.28. 10:15

A miniszterelnökség elsődleges információi szerint ismeretlen fegyveresek elraboltak két magyar állampolgárt Szíriában – közölte a miniszterelnök szóvivője szombaton.

Orbán Viktor kormányfő arra utasította a Külügyminisztériumot és a Terrorelhárítási Központot, hogy ellenőrizzék az információ valóságtartalmát, és a szükségessé váló intézkedéseket haladéktalanul tegyék meg – mondta Szijjártó Péter. "Magyarország minden esetben gondoskodik a külföldön bajba került magyarokról, így Orbán Viktor miniszterelnök utasításának megfelelően a magyar hatóságok felvették a kapcsolatot a külföldi társszervekkel, és minden lehetőséget kihasználva dolgoznak a helyzet megoldásán" – írta a szóvivő délutáni közleményében, hozzátéve: a TEK szakemberei arra is készek, hogy megfelelő időben a térségbe induljanak információt gyűjteni.

A damaszkuszi konzulátusnál az Indexnek megerősítették az információt, de az áldozatok biztonsága érdekében többet nem mondhattak. Hozzátették: sajnos az egész ország területén egyre gyakrabban fordulnak elő az emberrablások, amelyeket főleg a váltságdíjakért követnek el, és ezen a helyzeten az ENSZ megfigyelők érkezése sem javított.

A kormányellenes tüntetések tavaly március 15-i kirobbanása óta több mint 11 ezer ember halt meg Szíriában. Az utóbbi időben rendszeresek a fegyveres összecsapások Bassár el-Aszad szíriai elnök hadereje és az ellenzék között. Az áldozatok többsége civil volt.

Egy évvel ezelőtt az Index tudósítói is elutaztak Szíriába, de a helyzet azóta sokkal rosszabbra fordult.

Az arab országban április 12-én léptették életbe a tűzszünetet, de az ellenzékiek szerint a nehézfegyverzetű egységeket nem vonták vissza a városokból és a lakott övezetekből, pedig a tűzszünetnek szerintük ez is beletartozik.