Mindennaposak a szíriai összecsapások

2012.04.28. 12:09

Legalább tíz, a felkelőkhöz átállt katonát öltek meg a kormánycsapatok harc közben szombaton Damaszkusz körzetében a több mint két hete érvényben lévő hivatalos tűzszünet ellenére – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Csoportja (OSDH).

Ugyancsak az OSDH jelentette korábban, hogy harcok voltak katonák és dezertőrök között egy elnöki palota közelében Latakia kikötőváros térségében is. Ott azonban nem voltak áldozatok.

Szíriában pénteken 14 halálos áldozatot követelt a fegyveres erőszak. Az áldozatok közül tízen civilek voltak. Aznap legalább hét ember meghalt és húsz megsérült, amikor egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát Damaszkusz történelmi belvárosában egy mecset előtt (mivel a kormányellenes tüntetések, amelyeket rendszerint pénteken tartanak országszerte, általában a déli ima után kezdődnek, amikor a hívők kiáramlanak a mecsetekből).

A kormánycsapatok továbbra is lőnek a tüntetőkre, nem törődve azzal, hogy az ENSZ április 16. óta fegyvertelen megfigyelőket küldött Szíriába.

Szombaton a szíriai hadsereg három Líbiából érkező, a felkelőknek szánt fegyverekkel teli konténert is lefoglalt.

000 Nic6067228

Médiajelentések szerint pénteken Damaszkuszban egy robbantás is történt, amely 11 halálos áldozatot és 28 sebesültet követelt. A hatóságok szerint a robbantás terroristák műve volt.

A kormányellenes felkelés 13 hónapja alatt az erőszak eddig már több mint 11 ezer áldozatot követelt Szíriában, és becslések szerint eddig 40 ezren menekültek el a közel-keleti országból.

Az utóbbi hónapokban különböző jelentések szerint tömegessé váltak a kivégzések, és jogvédő szervezetek félelmei szerint a hadseregnél a "nem ejtünk foglyokat" gyakorlata nyert teret.

Az országból érkező hírek a médiablokád miatt nehezen ellenőrizhetők, de Szíria nemzetközi megítélése folyamatosan romlik.

Amiatt is elítélik az ország vezetését, hogy áprilisban szír erők több helyen is átlőttek a török határon. Az egyik támadás megölt egy libanoni tévéoperatőrt, két társát pedig megsebesítette, a másik pedig, amely egy befogadótábort ért, három újabb sebesülést okozott.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport