Tüntető diákokra lőttek Szíriában

2012.05.03. 12:27
A szíriai biztonsági erők megrohamozták az északnyugati Aleppó város egyetemének kollégiumait egy ott rendezett kormányellenes tüntetés után. Legalább négy diák meghalt, sokan megsebesültek éles lövedékektől és könnygáztól.

Körülbelül másfél ezer hallgató demonstrált az Aleppói Egyetem fő campusa melletti diáknegyedben szerda éjjel, mire a biztonsági erők és Bassár el-Aszad elnök rezsimjéhez hű fegyveresek betörtek a hálótermek területére, először könnygázgránátokat, majd éleslőszert vetve be szétoszlatásukra.

Száer al-Ahmed diákaktivista elmondása szerint pánik és zűrzavar lett úrrá a menekülni próbáló fiatalokon. "Egyes diákok a szobájukba rohantak menedéket keresve, de a támadók utánuk mentek oda is, megverték és őrizetbe vették őket." Mint mondta, az akció csütörtökön a kora reggeli órákig folytatódott. Több tucatnyian sebesültek meg, néhányuk súlyosan, és mintegy ötven diákot vettek őrizetbe.

A Helyi Koordinációs Bizottságok (LCC) megerősítette a hírt. Az ellenzéki szervezet öt halottról és mintegy kétszáz őrizetbe vettről tett említést, míg az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) szerint négyen haltak meg. "A rezsim erői hangosbeszélőkön szólítottak fel a hálótermek elhagyására, majd elkezdték őrizetbe venni a diákokat" – olvasható az LCC közleményében.

Aleppót, Szíria egyik legnagyobb városát eddig nagyrészt megkímélte a más városokat sújtó erőszak, de az egyetemi diákság csaknem naponta rendezett az Aszad-rezsim távozását követelő tiltakozó akciókat. Az idézett diákaktivista közlése szerint volt már korábban is támadás a campus és a hálótermek ellen, de a mostani volt a leghevesebb.  • Tippek
  • Lakáshitel