Lenke
17 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Sokkoló adatok a gyermekdohányzásról Boszniában

2012.05.06. 12:27
A legutóbbi felmérések szerint Bosznia-Hercegovinában a felnőtt lakosság 37,6 százaléka dohányos, a gyerekek 14 százaléka cigarettázik.

Aida Ramic-Catak orvos, a dohánygyárak és a federáció  egészségügyi központjának koordinátora a Dnevni avaz című szarajevói napilapnak elmondta, hogy a dohányosok közül a férfiak aránya 49,2 százalék, míg a nők 29,75 százalékban cigarettáznak. Szerinte elsőbbséget kellene adni a dohányzás okozta betegségek felderítésére.

A rendelkezésre álló adatok szerint az elhunytak 60 százalékánál dominált az infarktus, az agyvérzés és a rák. Ezeknél a megbetegedéseknél egyenes kapcsolatot lehet föltételezni a dohányzással - magyarázta a doktornő.

A vizsgálatok azt is kimutatták Boszniában, hogy a cigaretta fogyasztói árának folyamatos emelése miatt sokan abbahagyták a dohányzást.

Ramic-Cataknak az a véleménye, hogy magasan kell tartani a dohányáruk árát, mert a régió tapasztalatai azt mutatják, hogy esetenként a 10 százalékos áremelés hatására 5-7 százalékkal csökkent a dohányzók száma.