Pál
-5 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Hollande: Talán egy világmozgalom kezdete

2012.05.07. 08:02 Módosítva: 2012.05.07. 08:47
Legalább Európa fordulatot remél győzelmétől Francois Hollande, aki szerint vége lehet a megszorításoknak az EU-ban. A francia elnökválasztás második fordulójóban 51,67 százalékot szerző Hollande ott ünnepelt, ahol Mitterrande is 31 éve.

Egy európai és "talán világmozgalom" kezdeteként értékelte Francois Hollande megválasztott francia elnök választási győzelmét hétfő hajnalban a párizsi Bastille téren több tízezer híve előtt tartott rövid beszédében.

"Többek vagytok, mint egy nép, amely változást akar. Ti már egy mozgalom vagytok, amely mindenhol ébredezik Európában és talán a világon is a mi értékrendünkkel, vágyainkkal és a változás iránti követeléseinkkel. Köszönet, köszönet, köszönet" - mondta Hollande, akire órákon át türelmesen várt a hatalmas ünneplő tömeg. A szocialista jelölt ugyanis az ország közepén található választási székhelyén, Tulle városában várta meg a választás eredményét, ahol szintén hatalmas tömeg ünnepelte. Ott tartott beszéde után repülővel indult a fővárosba.

"Emlékezzetek majd egész életetekben erre a Bastille téri összefogásra, amely kedvet kell, hogy adjon más népeknek is Európában a változáshoz" - fogalmazott a megválasztott francia államfő. Megismételte, hogy az európai vezetőkön kívül szerinte más európai népek is azt remélik, hogy a franciaországi változásokkal véget érnek a megszorítások Európában.

A Bastille téri spontán ünnepségen megjelent a Szocialista Párt teljes vezetősége, amelynek tagjai Hollande érkezéséig beszédeket tartottak. A helyszín szimbolikus: ugyanitt gyülekeztek 31 évvel ezelőtt a baloldali választók, amikor Francois Mitterrand személyében a háború után először választottak meg baloldali politikust államfőnek Franciaországban.

Hollande arra kérte a baloldali tömeget, hogy maradjon aktív a következő hetekben is, és "adjon parlamenti többséget a köztársasági elnöknek".

A nemzetgyűlési választásokat június 10-17-én tartják Franciaországban. A vasárnap nyilvánosságra hozott első két felmérés szerint azon a szocialisták, a szélsőbaloldal és a Zöldek együttesen a szavazatok 44-45 százalékára, a jobbközép tábor 31-32 százalékra, míg a szélsőjobboldali Nemzeti Front 15-18 százalékra számíthat. A szenátusban tavaly ősz óta már a baloldal alkotja a többséget.

Monti: Megszorítás helyett növekedést

Telefonon gratulált Mario Monti olasz miniszterelnök Francois Hollande-nak, a francia elnökválasztás győztesének, s a két ország szoros együttműködését szorgalmazta a gazdasági növekedés ösztönzésére.

Hollande osztotta Monti álláspontját, miszerint szükség van a szoros együttműködésre egy hatékonyabb és a gazdasági növekedés felé induló Európai Unió kialakítására. Kijelentette, hogy a költségvetési fegyelem továbbra is egyik lényeges eleme a monetáris uniónak, de több figyelmet kell fordítani a növekedést ösztönző politikára.

"A franciaországi és a görögországi választások eredményei nyomán át kell gondolni az európai politikákat. A felelős államháztartási politika szükséges feltétel, de nyilvánvalóan nem elegendő az alapvető cél eléréséhez, azaz a munkahelyeket teremtő és a társadalmi igazságosság felé mozduló fenntartható gazdasági növekedéshez" - áll Monti közleményében.

Finnországban a görök miatt aggódnak

Erkki Tuomija finn szociáldemokrata külügyminiszter szerint a francia elnökválasztás végeredménye a remény jele, de a görögországi parlamenti választás kimenetele nehézségeket ígér úgy az országnak, mint Európának. A Facebook-oldalán olvasható bejegyzés szerint Tuomija úgy véli, hogy Hollande győzelme jó hír egész Európa számára, s azt szeretné, ha ez a diadal és a júniusi franciaországi parlamenti választásokon várható szocialista győzelem egyensúlyozza ki nagy mértékben a Berlin által diktált politikát.

Az írek is inkább növekednének

Enda Kenny, Írország centrista miniszterelnöke is üdvözölte Hollande-ot, s annak a reményének adott hangot, hogy győzelmének köszönhetően lehetővé válik az adósságválság kezelésének olyan megközelítése, amely jobban összpontosít a növekedésre, mintsem a megszigorításokra.
Mariano Rajoy konzervatív spanyol miniszterelnök és a szintén jobbközép kormányt irányító Pedro Passos Coelho portugál miniszterelnök szintén gratulált az új francia elnöknek.

Stephen Harper kanadai miniszterelnök telefonon beszélt Hollande-dal. Szóvivője, Carl Vallée közölte, hogy a kanadai kormányfő a Kanadát és Franciaországot összekötő közös értékek, a mély történelmi, kulturális és nyelvi kapcsolatok fontosságát hangsúlyozta. "Kanada szorosan együtt akar működni Franciaországgal a nemzetközi kérdésekben, és Stephen Harper hangsúlyozta, hogy erre jó alkalmat kínálnak a G-8-csoport, a NATO és a G20-ak közelgő csúcsértekezletei" - mondta a szóvivő.

A törökök barátkoznának

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök szerint Hollande győzelme után új korszak nyílik meg a francia-török kapcsolatokban. "Mostantól egész mások lesznek a francia-török kapcsolatok, a béke, a szolidaritás, a részvétel és az érzékenység irányába mozdulnak el" - mondta Erdogan vasárnap.