Zsófia
15 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Sarkozy megbukott, Hollande az új elnök

2012.05.07. 01:00 Módosítva: 2012.05.07. 01:02

A szocialista François Hollande legyőzte Nicolas Sarkozyt az elnökválasztás második fordulójában, ezzel az V. Köztársaság történetében François Mitterrand után másodszor lett baloldali államfője Franciaországnak. Sarkozy már az első fordulóban is alulmaradt kihívójával szemben, ami még nem történt meg hivatalban lévő elnökkel, vasárnap személyében Valéry Giscard d'Estaing után újabb államfő bukta el újraválasztását.

Hollande 51,67 százalékot szerzett, míg Sarkozy 48,33 százalékot ért el, a részvétel 81,03 százalékos volt. A francia választás eseményeit a szintén vasárnap szavazó többi országgal együtt percről percre itt olvashatja vissza>>>

Az urnazárás után nagyon hamar beszédet mondó Nicolas Sarkozy azt mondta, minden felelősséget vállal a vereségért. Jelezte, hogy mostantól más módon vesz részt az ország életében, „új korszak kezdődik, amelyben egy leszek közületek". Ugyan nyíltan nem mondta ki vasárnapi beszédében, de korábban már jelezte, hogy veresége esetén visszavonul a politikától, azt azonban nem árulta el, mit tervez helyette.

Egyelőre csak annyi biztos, hogy nem ő vezeti majd az UMP párt kampányát a júniusi parlamenti választásokra. Az elnökválasztás alig ért véget, a küzdelem máris folytatódik, az UMP több vezetője próbálta eloszlatni azokat a híreket, hogy a párt szétesne Sarkozy veresége után, miközben a szélsőjobboldali Marine Le Pen éppen ebből kovácsolna hasznot.

Hollande-ot több százezren ünnepelték Párizsban, de a megválasztott köztársasági elnök először még Tulle-ban – ennek a városnak volt korábban a polgármestere – mondta el győzelmi beszédét. Többek között a növekedés, a munkahelyteremtés fontosságát hangsúlyozta. Hollande azt mondta, hogy a döntéseinél pedig azt tartja majd szem előtt, hogy igazságosak-e, és a fiatalok érdekét szolgálják-e. A Bastille téren a fiatalok elnökének nevezte magát.

Több más állam- és kormányfő mellett Angela Merkel német kancellár is felhívta telefonon François Hollande-ot, hogy gratuláljon győzelméhez, egyben beiktatása után közvetlenül meghívta az új francia elnököt Berlinbe. Hollande egyelőre megválasztott elnök lett, május 15-ig veheti át hivatalosan is az ország vezetését.

Merkel fontos szövetségest veszített el Sarkozy személyében, az európai adósságválságra adott válaszlépésekben ugyanis a leköszönő elnök támogatta a megszorításokat hangsúlyozó német irányvonalat. Hollande ugyanakkor korábban jelezte, hogy a növekedésre koncentrálva újra akarja tárgyalni az európai stabilitási paktumot, amit márciusban sikerült elfogadtatni.

Egyelőre nem tudni, hogy ez pontosan hogyan befolyásolja majd az európai döntéshozatalt, de a németek jelezték, hogy szorosan együttműködnek majd. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke pedig úgy vélte, hogy közös céljuk van, beindítani az európai gazdaságot, hogy tartós növekedést érjenek el.