Koszovóban csak negyedik lett Tadić

2012.05.07. 19:48 Módosítva: 2012.05.07. 19:58
Boris Tadić, a kormányzó szerb Demokrata Párt (DS) elnökjelöltje még nem egyeztetett más pártokkal arról, hogy kik fogják támogatni őt az elnökválasztás május 20-i második fordulójában.

Szerbiában vasárnap tartották az elnökválasztást, amelyen tizenkét jelölt indult. Mivel egyikük sem aratott elsőfordulós győzelmet, május 20-án második fordulót kell tartani, amelybe az első fordulóban legjobban szereplő két jelölt jut be, vagyis az Európa-barát Tadić és Tomislav Nikolić jobboldali ellenzéki politikus.

Tadić hétfőn a vajdasági Pancsován elmondta: még nem beszélt más pártokkal arról, hogy melyek támogatják majd a második fordulóban.

Tadić hangsúlyozta, a választópolgároktól kér támogatást, és azt hangoztatta: ahogyan a 2004-es és 2008-as választáson sem tűrte el sem a nyomásgyakorlást, sem a zsarolást, úgy most sem fogja eltűrni.

A szerb központi választási bizottság által hétfő este közölt, 97,69 feldolgozottságon alapuló részeredmények szerint Tadić az elnökválasztás első fordulójában a szavazatok 25,33 százalékát kapta meg, Nikolić, a Szerb Haladó Párt (SNS) elnökjelöltje pedig a 24,99 százalékát.

Az elnökválasztással egy időben szerb és vajdasági tartományi parlamenti, valamint helyhatósági választásokat is rendeztek.

A szerb parlamenti választásokon a hétfő este ismertetett részeredmény szerint az SNS szerepelt a legjobban, a szavazatok 24,01 százalékát szerezte meg, így várhatóan 73 mandátumot kap a 250 fős szerb parlamentben. A Demokrata Párt a szavazatok 22,07 százalékát kapta meg, így várhatóan 67 képviselője lesz. A harmadik helyen az Ivica Dačić jelenlegi belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes Szerbiai Szocialista Pártja (SPS) által vezetett koalíció végzett a szavazatok 14,54 százalékával, ami 44 parlamenti mandátumhoz juttatja.

A központi választási bizottság csaknem teljesen feldolgozta a szerb elnök- és parlamenti választáson Koszovóban leadott szavazatokat is. A túlnyomó többségében albánok lakta területen – amely 2008-ban kikiáltotta függetlenségét Szerbiától, ám ez utóbbi továbbra is saját déli tartományának tekinti – az elnökválasztáson Nikolić szerepelt a legjobban, a részeredmény szerint a szavazatok 21,09 százalékával. A második Vojislav Koštunica volt jobboldali kormányfő 20,75 százalékkal, a harmadik Dačić 20,36 százalékkal, a negyedik pedig Tadić 18,97 százalékkal.

A parlamenti választásokat illetően a részeredmény szerint Koszovóban az SPS vezette koalíció szerepelt a legjobban, a szavazatok 20,43 százalékát gyűjtötte be. Koštunica pártja 19,9 százalékot, Nikolićé 19,79 százalékát, Tadićé pedig 17,41 százalékot kapott.

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elégedett a választási eredményekkel. Pásztor István pártelnök szerint sikerült megvalósítaniuk a kampány során megfogalmazott céljaikat, írja a Vajdaság Ma.

A VMSZ a jelenlegi adatok szerint a korábbi négy helyett öt vagy hat képviselőt küldhet a belgrádi köztársasági parlamentbe. A szintén nem hivatalos adatok szerint az újvidéki tartományi parlamentbe – a négy évvel ezelőttihez hasonlóan – öt képviselőt küldhet listáról a VMSZ, és összesen tíz jelöltje állva maradt a második fordulóban, így a párt megőrizheti vagy bővítheti jelenlegi kilenc mandátumos részarányát.

Az egyszerre rnegrendezett szerb választások eseményeit a szintén vasárnap szavazó többi országgal együtt percről percre itt olvashatja vissza>>>  • Hírek
  • Hírek