Új választás jöhet Görögországban

2012.05.08. 06:53

Az Eurasia Group nevű globális gazdasági-politikai kockázatelemző csoport londoni részlegének szakértői hétfő este ismertetett értékelésükben annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a görög parlamenti választások olyan politikai patthelyzethez és széttöredezett törvényhozási összetételhez vezettek, ami "elkerülhetetlenné" teszi az újabb választások kiírását.

A cég londoni elemzői szerint a két fő politikai erő, az Új Demokrácia (ND) és a szocialista PASZOK számára – miután a voksoknak kevesebb mint a harmadát kapták – "lehetetlen kihívást" jelent a koalíciós kormányalakítás, és ez valószínűleg más pártok bevonásával sem fog nekik sikerülni.

Az Eurasia szerint még a Demokratikus Baloldal lehetne – "legalábbis papíron" – az egyetlen olyan csoport, amely megállapodhatna a két nagy párttal, mivel bár a Görögországnak megszavazott pénzügyi segélycsomag feltételrendszerét bírálja, ez a parlamenti erő erőteljesen EU-párti. A cég elemzői mindazonáltal kiemelték, hogy a Demokratikus Baloldal vezetője máris gyakorlatilag kizárta az együttműködést.

Az Eurasia Group szerint az is jó eséllyel "gyorsan zsákutcába vezetne", ha a választásokon második helyen végzett Sziriza (Radikális Baloldal) próbálna meg alternatív koalíciót összekovácsolni a külső pénzügyi mentőcsomag feltételeit elutasító pártokból, tekintettel arra, hogy a "hatalmas ideológiai különbségek", a pártvezetők közötti konfliktusok és a puszta parlamenti aritmetika miatt egy ilyen kormány létrehozása is lehetetlen.

Mindezek alapján a cég szerint Görögország "mélységes politikai instabilitás" időszaka előtt áll, és ennek kimenetele minden bizonnyal újabb választások kiírása lesz. Az Eurasia szakértői szerint az új választásokat akár már június 10-ére vagy 17-ére is kiírhatják. A ház londoni elemzői ezzel kapcsolatban közölték: saját becsléseik szerint Görögországnak jelenleg van annyi mozgósítható finanszírozási tartaléka, amelyből június közepéig-végéig eleget tud tenni hazai és külső törlesztési kötelezettségeinek.

Az új választások kimenetele is "abszolút kiszámíthatatlan", de annyit már most is nehéz elképzelni, hogy az Új Demokrácia és/vagy a PASZOK érdemben növelni tudná szavazatarányát, tekintettel arra, hogy korlátozott az idő a választói bizalom helyreállítására. Ezért jelentős annak a kockázata, hogy az újabb parlamenti választás a mostanihoz hasonlóan rossz, ha nem éppen még rosszabb eredménnyel jár a pénzügyi megállapodást támogató pártok számára, és ez súlyos veszélybe sodorhatja a Görögországnak összeállított külső segélyprogramot – áll az Eurasia Group hétfő esti londoni elemzésében.

Más nagy londoni házak már a választások előtt arra a következtetésre jutottak, hogy az új IMF/EU-segélyprogram nagy valószínűséggel nem lesz hosszú életű.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai a jelenlegi, második görög pénzügyi segélyprogramról annak elfogadása után összeállított értékelésükben úgy vélekedtek, hogy jóllehet a görög mentőcsomaggal az euróövezet "nyerhet egy kis időt", azonban a program "irreális gazdasági feltételezésekre" épül, és várhatóan "nem lesz sikeresebb, mint az első". A ház szerint éppen ezért fennáll annak a lehetősége, hogy a nemzetközi hitelezői trojka, vagyis az euróövezeti tagállamok, az IMF és az Európai Központi Bank (EKB) néhány hónapon belül törli az egész segélyprogramot, különösen akkor, ha a választások után megalakuló új görög kormány nem lesz hajlandó teljes mértékben tartani magát a feltételekhez.

Mindezek alapján a Capital Economics londoni elemzői közölték: arra számítanak, hogy a segélyprogram valószínűleg néhány hónap alatt összeomlik, és Görögország még az idén elhagyja az euróövezetet.