SNS: Ilyen még Milošević idején sem volt

2012.05.11. 14:36 Módosítva: 2012.05.11. 14:48
Meg kellene semmisíteni a választások eredményét, mert akkora visszaélések történtek, amilyenekre még 2000-ben, Slobodan Milošević leváltása előtt sem volt példa – állítja Tomislav Nikolić, a Szerb Haladó Párt vezetője és elnökjelöltje. Boris Tadić visszautasította a csalással kapcsolatos állításokat.

Tomislav Nikolić, a Szerb Haladó Párt elnöke és a párt második fordulóba továbbjutott elnökjelöltje minden idők legnagyobb választási csalásaként beszélt a május 6-i szerbiai választásokról, írja a vajdasági Magyar Szó.

Be fogják bizonyítani

Mint mondta, a legjobb lenne megsemmisíteni a választási eredményeket, a demokraták pedig a rajtakapást követően jobban tennék, ha nem vennének részt az ezután következő szavazásokon. „A szavazólapok lopásán kaptuk őket” – fogalmazott, és mint mondta, be fogják bizonyítani, hogy kizárólag a hatalom által elkövetett csalás miatt nem nyerték meg a választásokat legalább 15 százalékos előnnyel, amekkorára a valódi erejük tehető.

Nikolić tudomása szerint ötszázezer elhunyt és nem létező személy neve került be a választói névjegyzékbe, az ő nevükben keretezték be a megfelelő párt vagy jelölt neve előtti sorszámot. Az efféle csalást tekintette a vezetés a legmegfelelőbbnek, hiszen, mint mondta, a fiktív személyek és azok, akik már nincsenek az élők sorában, nem tiltakozhatnak.

Nikolić úgy tudja, hogy a hamis szavazólapokat Lengyelországban nyomtatták, és Magyarországon keresztül érkeztek meg Szerbiába, majd ezt követően a helyi választási bizottságok tagjaihoz kerültek, akiket a lapok felcserélésével bíztak meg.

Tadić szerint normális, hogy vannak vádak

Boris Tadić, a demokraták jelöltje rágalmazásnak és csúsztatásnak nevezte a haladók vezetője által elmondottakat. Mint mondta, sem az EBESZ-nek, sem pedig a választási bizottságnak nem voltak kifogásai. Tadić normálisnak nevezte, hogy a választások időszakában ilyen vádak is érkeznek, és szerinte akkor lenne gond, ha az efféle gyanúsítgatások valamiféle erőszakba vagy a társadalom demokratikus beállítottságának a megkérdőjelezésébe torkollnának. Az efféle idők azonban már rég elmúltak, magunk mögött hagytuk őket – állapította meg Tadić.

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) valamennyi szabadkai szavazókörben szeretné ellenőrizni a helyi képviselő-testületre leadott szavazatokat. Maglai Jenő, a párt önkormányzati listavezetője elmondta, a 109 szavazókör külön-külön zsákokban tárolt anyagából csütörtök este hattól péntek délig tízet sikerült átvizsgálni, és szinte mindegyiknél kiderültek kisebb-nagyobb szabálytalanságok.

Több olyan szabályosan kitöltött lap volt, melyet érvénytelennek nyilvánítottak, akadt az átvizsgáltak között olyan zsák, melyben a jegyzőkönyv szerint a választáson megjelenteknél harminc-negyvennel kevesebb, és olyan is, amelyben nyolccal több szavazólap volt – közölte Maglai Jenő.

Az egyik helyen pedig 106 darab, a többitől eltérő színárnyalatú szavazólapot találtak.  • Tippek
  • Lakáshitel