Orosz rulettet játszik Görögország

2012.05.13. 14:22
Vasárnap egy utolsó tárgyalási körbe kezdett a görög államfő a parlamenti pártokkal, miután három párt is képtelen volt kormányt alakítani. A sikerre elemzők szerint nincs sok esély, így új választások jöhetnek. Mivel az új kormánytól függ az államcsőd elkerülése és a görög euró jövője, egy lap szerint orosz rulettet játszanak a politikusok.

Az utolsó esélyt jelentik egy újabb választás elkerülésére azok a tárgyalások, amelyeket vasárnap kezdett Karolosz Papuliasz görög államfő a parlamenti pártok vezetőivel. Papuliasz előbb az egy héttel ezelőtti országos voksoláson az első három helyet megszerző pártok vezetőivel tárgyalt, majd fogadja a négy kisebb pártot is, köztük a parlamentbe most bekerült újfasisztákat.

Ez utóbbi találkozó alighanem keserű szájízt ad majd számára: a 82 éves görög államfő a II. világháborúban részt vett a náciellenes mozgalomban, miközben a neonáci Arany Hajnal tagjai fasiszta köszöntéssel üdvözlik egymást, s logójuk is a hitleri mozgalom jelképéhez hasonlít.

Nincs sok esély

Az elmúlt napokban a három legerősebb párt, a konzervatív Új Demokrácia, a Radikális Baloldali Szövetség (Sziriza), illetve a szocialista PASZOK már mind megpróbálkozott a kormányalakítással, de sikertelenül. Így ezután elemzők a mostani megbeszéléssorozatnak sem adnak túl nagy esélyt. Ha Papuliasznak nem sikerül csütörtökig (az új parlament első üléséig) áttörést elérnie, akkor ismét ki kell írni az előre hozott választásokat : ezek viszont a jelenlegi közvélemény-kutatások szerint az eddigi megszorító politikát elvető Sziriza további előretörését hoznák.

Még az államfői találkozó előtt, vasárnap Antonisz Szamarasz, az Új Demokrácia vezetője azt javasolta, hogy hozzanak létre egy ideiglenes koalíciós kormányt legalább két évre, azaz a 2014-es európai parlamenti választásokig. "A görög nép arra adott nekünk mandátumot, hogy működjünk együtt a politika megváltoztatásában, egyben megőrizve az euróövezetbeli tagságunkat" - mondta.

Nem engednek

Papuliasz szombaton úgy vélte, van egy nagyon aprócska reménysugár, hogy létrehozható egy kormány az Új Demokráciából, a PASZOK-ból és egy kis baloldali, ám Európa-párti szervezetből, a Dimarból. Ez a 3 párt együtt 168 hellyel rendelkezne a 300 tagú görög parlamentben. A Dimar vezetője, Fotisz Kuvelisz ugyanakkor kijelentette: nagyon kevés az esély erre.

A Dimar ugyanis - mint Kuvelisz a vasárnapi találkozó előtt közölte - azt követeli, hogy az új kormány ne hajtsa végre a külföldi hitelezők által a segítség fejében kidolgozott drákói megszorítási csomagot, s azonnal vizsgálja felül a munkaügyi törvényeket, amelyek értelmében csökkentek a fizetések, s könnyebbé váltak az elbocsátások.

"Kétségeim vannak, hogy létrejöhet-e egy megállapodás" - mondta. Egyébként néhány nappal korábban azt is feltételként támasztotta, hogy a kormánykoalícióban mindenképp vegyen részt a Sziriza: ez viszont a hitelezőknek tett ígéretek visszavonását követeli, s ebbe sem az Új Demokrácia, sem a PASZOK nem ment bele.

Orosz rulett

Az Ethnosz című baloldali görög lap vasárnapi száma szerint a politikusok "orosz rulettet" játszanak, miközben a gazdaság már ötödik éve recesszióban van, minden ötödik ember munkanélküli, s az államkincstár már júniusban kiürülhet, ha nem jön újabb segítség az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól.

A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a görögök többsége megoldást szeretne. A vasárnap közzétett egyik adatsor szerint a megkérdezettek 72 százaléka azt mondja, hogy a pártoknak "bármi áron" együtt kell működniük, s 78 százalékuk véli azt, hogy olyan kormány kell, amely mindent megtesz azért, hogy Görögország az euróövezetben maradjon. Ugyanakkor - paradox módon - ha mégis sor kerülne z új választásokra, akkor azon már a Sziriza győzne 20,5 százalékkal, maga mögé utasítva nem csak a PASZOK-ot (12,2 százalék), de az Új Demokráciát is (18,1 százalék).

Ha az új választás után a Sziriza vezetésével alakulna kormány, és a párt tartaná magát eddigi, a megszorítások folytatását elutasító álláspontjához, akkor Görögország elemzők szerint év végéig az euróövezetből is kieshet.