Vilhelmina
8 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

A szociáldemokraták nyertek Észak-Rajna-Vesztfáliában

2012.05.14. 07:18
Tizenkét év után először nyert választásokat a legnépesebb német tartományban az SPD. A CDU eddigi legrosszabb eredményét érte el, így lett második. A Német Kalózpártnak sikerült átlépnie a tartományi gyűlésbe jutáshoz szükséges öt százalékos küszöböt. Az SPD a Zöldekkel kormányoz tovább.

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) fölényes győzelmét és a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) történelmi vereségét jelzi az Észak-Rajna-Vesztfália tartományban vasárnap rendezett, előrehozott helyi törvényhozási választás előzetes végeredménye. A legnagyobb népességű német tartományban az SPD és a Zöldek koalíciója folytathatja tovább a kormányzást. A 13,2 millió választásra jogosult polgár 59,6 százaléka adta le szavazatát, a részvételi arány minimálisan nőtt a legutóbbi, 2010-ben tartott választáson regisztrált 59,3 százalékhoz képest.

A hétfő hajnalban közölt hivatalos, előzetes választási végeredmény szerint  az SPD a szavazatok 39,1 százalékát szerezte meg, ami 99 képviselői helyet jelent a 221 tagú tartományi gyűlésben (Landtag). A párt 4,6 százalékponttal javított a legutóbbi, 2010-ben tartott választáshoz képest. A szociáldemokraták 12 év óta először győztek Észak-Rajna-Vesztfáliában.

Hannelore Kraft tartományi miniszterelnök győzelemre vezette az SPD-t
Hannelore Kraft tartományi miniszterelnök győzelemre vezette az SPD-t
Fotó: Michael Kappeler

A CDU a tartományban eddig elért leggyengébb eredménnyel, 26,3 százalékkal lett a második, frakciója ennek alapján 67 fős lesz. A konzervatívok 8,3 százalékponttal kevesebb szavazatot szereztek meg most, mint 2010-ben. A Zöldek 11,3 százalékkal a harmadik helyre futottak be, és 27 képviselői helyet szereztek meg az előrejelzés szerint. Az ökopárt eredménye 0,8 százalékponttal romlott 2010-hez képest.

A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) 8,6 százalékot szerzett, és 20 fős frakciót alakíthat. A liberálisok 1,9 százalékpontot javítottak. A Német Kalózpárt 7,8 százalékot, 18 képviselői helyet szerzett, 6,3 százalékpontot javított a két évvel korábbi választáshoz képest, és először lépte át a Landtagba jutás 5 százalékos küszöbét. A reformkommunista Baloldal kiesett a tartományi gyűlésből, a 2010-ben elért 5,6 százalékról 2,5 százalékra csökkent támogatottsága.

A tartományt 2010 óta az SPD és a Zöldek kisebbségi kormánya irányította. A koalíció márciusban megbukott, miután nem tudta elfogadtatni költségvetési javaslatát a parlamenttel. A kormánypártok azzal a céllal vágtak bele a kampányba, hogy többséget szereznek, és ismét kormányt alakítanak. Ez sikerült, együtt összesen 126 képviselői helyet szereztek meg a Landtagban, ahol 111 szavazat szükséges a többséghez.

Ünnepelnek az SPD hívei
Ünnepelnek az SPD hívei
Fotó: Wolfgang Kumm

A csaknem 18 millió lakosú Észak-Rajna-Vesztfália tartományi választásait szokás mini országos választásként is felfogni, mert az ország nyugati részén, a Rajna és a Weser folyók vidékén elhelyezkedő tartomány politikai fejleményei gyakran döntően befolyásolják és előre megmutatják, hogy mi történik egy ütemmel később országos szinten. A kilencvenes években például először ebben a tartományban léptek koalícióra a szociáldemokraták és a Zöldek, akik azután 1998-ban átvették az ország irányítását, 2005-ben pedig, amikor a CDU 39 éve először legyőzte az SPD-t a tartományban, Gerhard Schröder akkori kancellár (SPD) úgy döntött, hogy előrehozott országos parlamenti választások kiírását kezdeményezi.

A vasárnapi választásra azonban elemzők szerint korlátozottan lehet érvényes a helyi és az országos politika kapcsolatára vonatkozó megállapítás, mert a kampány személyes jellegű volt, a választói döntést nagyban meghatározta a listavezetők egyénisége. Az eredmények ugyanakkor még így is jelzik, hogy a szövetségi szinten ellenzékben lévő SPD és Zöldek együtt akár többséget is szerezhetnek a 2013-ban következő parlamenti választásokon, annak ellenére, hogy az országos politikában újonc kalózok előretörése széttöri az eddig alkalmazott koalíciós modelleket. Az észak-rajna-vesztfáliai eredmények azt is jelzik az elemzők szerint, hogy a Berlinben jelenleg kormányzó konzervatív-liberális koalíció esélye az újrázásra egyre inkább csökken, hiába látszik az FDP hosszú lejtmenet után megkapaszkodni.

Norbert Röttgen, a CDU listavezetője röviddel az urnazárás után közölte: pártja és személyesen ő is "egyértelmű, jelentős, keserű és fájdalmas vereséget szenvedett", amiért vállalja a felelősséget, és távozik a párt tartományi szervezetének éléről. Röttgen az országos politikában is tevékenykedik, a Merkel-kormány környezetvédelmi minisztere.

Hannelore Kraft férjével és fiával ünnepelt
Hannelore Kraft férjével és fiával ünnepelt
Fotó: Michael Kappeler

Sigmar Gabriel, az SPD elnöke az eredményeket úgy kommentálta: az észak-rajna-vesztfáliai sorban a 11. tartományi választás, amely után a konzervatívok és a liberálisok nem tudnak koalíciós kormányt alakítani. Gabriel, aki köztudottan örömmel vállalná el 2013-ban a kancellárjelöltséget, az SPD tartományi listavezetőjével, Hannelore Krafttal kapcsolatban megjegyezte: a legnépesebb tartomány miniszterelnöke egy "ennyire meggyőző eredménnyel természetesen azok közé tartozik, akik szóba jöhetnek" a kancellárjelölt kiválasztásában. Kraft az ARD közszolgálati televíziónak nyilatkozva kizárta, hogy 2013-ban szerepet vállaljon az országos politikában. Azt mondta, feladatai a düsseldorfi Landtaghoz kötik.

Az FDP sorban a második tartományi választáson lépi át az 5 százalékos küszöböt meggyőző eredménnyel. Előzőleg a párt népszerűsége több mint másfél éven át folyamatosan csökkent, és kiszorult hat tartományi gyűlésbol. Christian Lindner listavezető szerint a vasárnapi eredmények azt mutatják, hogy meghozza a sikert, ha a párt kitart az elvei mellett.

A kalózok sorban a negyedik tartományi választáson lépték át az 5 százalékot, az észak-rajna-vesztfáliai választáson elért eredménnyel megszilárdították helyüket az országos tényezőnek számító politikai erők között.