Beáta, Izolda, Lea
1 °C
17 °C

Jean-Marc Ayrault az új francia kormányfő

2012.05.15. 17:36
A francia szocialisták nemzetgyűlési frakciójának vezetőjét, Jean-Marc Ayrault-t, Nantes polgármesterét nevezte ki az új francia államfő, Francois Hollande miniszterelnöknek – jelentette be kedden Pierre-René Lemas, az elnöki hivatal új vezetője.
Jean-Marc Ayrault
Jean-Marc Ayrault
Fotó: Bertrand Langlois

A 62 éves Ayrault a kormányfői tisztséget öt éven át betöltő Francois Fillont követi a miniszterelnöki székben. Első feladata az új francia kormány összeállítása, amelynek tagjait szerdán nevezi meg az elnöki hivatal.

A németül kiválóan beszélő Ayrault 15 évig vezette a legnagyobb ellenzéki párt nemzetgyűlési csoportját. Meggyőződéses európaiként és konszenzuskereső, mérsékelt politikája miatt a párt egyik legbefolyásosabb politikusának számít, de Hollande-hoz hasonlóan soha nem töltött be miniszteri tisztséget.

Kedden délelőtt Francois Hollande megválasztott francia államfő átvette az elnöki hatalmat Nicolas Sarkozy leköszönő államfőtől. A szigorú protokollszabályoknak megfelelően az Elysée-palota lépcsőjén Sarkozy fogadta a gépkocsin érkező Hollande-ot, aki kamerák kereszttüzében, vörös szőnyegen vonult át az elnöki hivatal díszudvarán. Franciaország búcsúzó és érkező elnöke hosszan kezet rázott, majd félrevonult egy mintegy negyven perces megbeszélésre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!