Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Jean-Marc Ayrault az új francia kormányfő

2012.05.15. 17:36
A francia szocialisták nemzetgyűlési frakciójának vezetőjét, Jean-Marc Ayrault-t, Nantes polgármesterét nevezte ki az új francia államfő, Francois Hollande miniszterelnöknek – jelentette be kedden Pierre-René Lemas, az elnöki hivatal új vezetője.
Jean-Marc Ayrault
Jean-Marc Ayrault
Fotó: Bertrand Langlois

A 62 éves Ayrault a kormányfői tisztséget öt éven át betöltő Francois Fillont követi a miniszterelnöki székben. Első feladata az új francia kormány összeállítása, amelynek tagjait szerdán nevezi meg az elnöki hivatal.

A németül kiválóan beszélő Ayrault 15 évig vezette a legnagyobb ellenzéki párt nemzetgyűlési csoportját. Meggyőződéses európaiként és konszenzuskereső, mérsékelt politikája miatt a párt egyik legbefolyásosabb politikusának számít, de Hollande-hoz hasonlóan soha nem töltött be miniszteri tisztséget.

Kedden délelőtt Francois Hollande megválasztott francia államfő átvette az elnöki hatalmat Nicolas Sarkozy leköszönő államfőtől. A szigorú protokollszabályoknak megfelelően az Elysée-palota lépcsőjén Sarkozy fogadta a gépkocsin érkező Hollande-ot, aki kamerák kereszttüzében, vörös szőnyegen vonult át az elnöki hivatal díszudvarán. Franciaország búcsúzó és érkező elnöke hosszan kezet rázott, majd félrevonult egy mintegy negyven perces megbeszélésre.