Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-8 °C
3 °C

Új választás jön Görögországban

2012.05.15. 15:17 Módosítva: 2012.05.15. 16:07

Evangelosz Venizelosz, a szocialista párt elnöke bejelentette: újra ki kell írni a választásokat Görögországban, mivel nem sikerült megegyezni a kormányalakítást illetően – írja a BBC. Szerdán létrehoznak egy ideiglenes ügyvezető kormányt, ami a választásokig dolgozik majd.

Karolosz Papuliasz görög államfő kedden délután válságtanácskozást kezdett a parlamentbe jutott legtöbb párt vezetőivel. Nincs jelen a két szélsőséges bal- és jobboldali párt képviselője. Az államfői hivatal közlése szerint az elnök arra törekedett, hogy rávegye az öt párt vezetőjét, hogy alakítsanak szakértői kormányt, ami megpróbálná Görögországot benntartani az eurózónában.

A találkozón jelen volt a konzervatív Új Demokrácia, a radikális baloldali szövetség (SZIRIZA), a szocialista PASZOK, a jobboldali Független Görögök Pártja és a Demokratikus Baloldal (DIMAR) vezetője. A válságtanácskozásra nem kapott meghívást a parlamentbe bejutott Arany Hajnal nevű újfasiszta párt, míg a kommunisták maguk utasították el a részvételt.

Mivel eredménytelen lett Papuliasz utolsó kísérlete, újabb választást kell kiírni, amit valószínűleg június 10-én vagy 17-én tartanak.

A kormányalakítási próbálkozások főként azért voltak sikertelenek, mert a május 6-i választásokon másodikként végzett SZIRIZA elutasítja a Görögország pénzügyi megmentése feltételeként szabott megszorításokat. Az államfői hivatal közzétette a vasárnapi tanácskozás jegyzőkönyvét, amely szerint Alexisz Ciprasz, a SZIRIZA vezetője nem látott elég közös alapot a többi párttal. "Felelőtlenség volna mást mondani a választások előtt, mint utána" – hangoztatta a politikus.

A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a görög gazdaság továbbra is lejtőn van, az első negyedév bruttó hazai terméke 6,2 százalékkal marad el az egy évvel ezelőttitől.  • Vennék
  • Hírek