Halottnak tettették magukat a túlélés érdekében Breivik áldozatai

2012.05.16. 19:18 Módosítva: 2012.05.17. 09:45

Halottnak tettették magukat, és így élték túl Anders Behring Breivik Utoya szigetén elkövetett merényletsorozatát - derült ki a túlélők szerdai tanúvallomásából, amelyek a szélsőséges norvég tömeggyilkos oslói perében hangzottak el. A merénylő - aki tavaly július 22-én összesen 77 emberrel végzett egy oslói robbantásban és az Utoyán megrendezett ifjúsági táborban - hét tinédzsert ölt meg a sziget egyik kávézójában.


Breivik a könyökén és a vállán lőtte meg a 17 éves Ingvild Leren Stensrudot, aki annak köszönhetően élte túl a támadást, hogy rázuhant egy holttest - közölte szerdai összeállításában a The Guardian című brit napilap hírportálja. "Csukott szemmel feküdtem, mozdulatlanul. Aztán megütötte a vállamat" - mondta Stensrud az oslói bíróságon. Breivik ezt követően újratöltötte a fegyverét, majd - nem tudni pontosan, hogy miért - elhagyta a helyiséget. A lány emlékei szerint a merénylő ekkor csatakiáltásokat hallatott.

Szintén a teremben tartózkodott egy 18 éves, neve elhallgatását kérő fiú, akit Breivik a bokáján talált el. A túlélő elmondta, mellette feküdt haldokló barátja, Bednik Rosnaes Ellingsen, akinek arcára és fejére nyolc lövést adott le a gyilkos. A fiú egészen a segítség megérkezéséig mozdulatlanul feküdt a holttestek között. Noha nem tudta alaposan megfigyelni a támadóját, feltűnt neki, hogy az egy feketébe öltözött fehér ember, akit rögtön valamilyen jobboldali szélsőségessel azonosított. "A háború óta napjainkig minden áruló jobboldali szélsőséges volt" - jegyezte meg, amire Breivik elmosolyodott. A merénylő ezzel egyetlen alkalommal mutatott bármilyen érzelmet a szerdai kihallgatás során.


A kávézóban tartózkodó 20 éves Glenn Martin Waldenstromot ugyancsak az arcán lőtte meg Breivik. A fiú - aki a kórházban két napig kómában feküdt - utólag nem volt hajlandó szembenézni támadójával, ezért a bíróság utasítására Breivik egy másik teremből, monitorok segítségével követte nyomon az ő meghallgatását. A túlélő elmondta, hogy mivel nem volt képes beszélni, ezért vért köpött a földre, és abba írta bele a szülei telefonszámát, akiket később értesítettek.

A 33 éves szélsőséges iszlámellenes férfi 69 fiatal életét oltotta ki a norvég Munkáspárt Utoya szigetén megrendezett ifjúsági táborában. Breiviket terrorista cselekmény elkövetésével vádolják, aki tagadja bűnösségét, hangsúlyozván, hogy a "támadások kegyetlenek, de szükségszerűek voltak."

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport