Zalán
3 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Terrorizmussal vádolnak három NATO-ellenes aktivistát

2012.05.19. 22:38

Chicagóban letartóztattak három NATO-ellenes aktivistát, akik a vád szerint azt tervezték, hogy megtámadják Barack Obama elnök chicagói kampányközpontját, valamint Rahm Emanuelnek, a "szeles város" polgármesterének otthonát és más célpontokat, köztük rendőrőrsöket - közölte szombaton az ügyészség.

A triót hat másik emberrel együtt szerda éjjel vették őrizetbe, amikor a Chicagóban tartandó NATO-csúcsértekezlet biztosítására készülő rendőrség házkutatást tartott a város déli részén található egyik házban, és ott Molotov-koktél gyártására alkalmas eszközöket találtak. Ez utóbbi hatot pénteken szabadon engedték. A szóban forgó hármat, a 20 éves Brian Churchöt, a 24 éves Vincent Betterlyt és az ugyancsak 24 éves Jared Chase-t terrorcselekmény elősegítésével, arra való összeesküvéssel és robbanóanyagok birtoklásával vádolják. A bíró mindannyiuk esetében másfél millió dolláros óvadékot szabott meg.

A három férfi ügyvédei szerint a Molotov-koktélokat beépített rendőrök helyezték el a lakásban, hogy gyanúba keverjék védenceiket. A letartóztatottak ismerősei viszont az állítják róluk, hogy a lefoglalt eszközökkel sört, nem pedig gyújtóbombát akartak házilag előállítani. Church és Betterly floridai, Chase pedig New Hampshire állambeli lakos.

A chicagói és a szövetségi rendvédelmi szervek rendkívüli biztonsági intézkedésekkel készülnek a NATO vasárnap kezdődő csúcstalálkozójára, amelyen mintegy 60 ország - közülük körülbelül 50 a legfelsőbb szinten - és több nemzetközi szervezet képviselteti majd magát. Pénteken egy több száz fős NATO-ellenes, inkább hangos mint erőszakos tüntetés több mint egy tucatnyi részvevőjét őrizetbe vették, legtöbbjüket birtokháborítás miatt.