Mátyás
1 °C
15 °C

Utolsó útján a legendás csatahajó

2012.05.20. 18:38

Az utolsó csatahajóként hamarosan a USS Iowa is múzeumként szolgál majd Los Angeles egyik kikötőjében. A hadihajó vasárnap indult el a kaliforniai Richmondból, ahol felújítási munkálatokat végeztek rajta.

A tervek szerint négy nap múlva kell, hogy megérkezzen végső nyughelyére. A Des Moines Register szerint az utat a hajó tetején elhelyezett kameráról végig közvetíteni fogják. Múzeumként július 7-én nyitják meg az érdeklődők elott, a nyugati parton ez lesz az egyetlen csatahajóból átalakított múzeum az Egyesült Államokban. A múzeum üzemeltetői azt remélik, hogy a USS Iowa évente félmillió látogatót vonz majd.

A 270 méteres monstrum fordulatos, hat évtizedes pályafutáson van túl. A hajó 1943-ban állt hadrendbe, Franklin D. Roosevelt egykori amerikai elnök ugyanebben az évben utazott fedélzetén az Atlanti-óceánon keresztül a teheráni konferenciára, ahol Winston Churchillel és Joszif Sztálinnal megtárgyalták a második világháború folytatásának és a konszolidációs időszaknak a legfőbb kérdéseit.

A hajót később átvezényelték a Csendes-óceánra, ahol számos hadműveletben vett részt. Jelen volt Japán 1945-ös kapitulációjánál a Tokiói-öbölben, az 1950-ben kezdődött koreai háborúban pedig az észak-koreai állásokat lőtte. 1989-ben Puerto Rico partjainál a hajó egyik lövegtornya megsemmisült egy belső robbanásban, a legénység 47 tagja veszítette életét a balesetben.

A hajót 1990-ben tartalékállományba helyezték és egy Rhode Island-i hajózási központban tartották, mielőtt a Panama-csatornán keresztül egy észak-kaliforniai kikötőbe vontatták. Ott hétmillió dolláros (1,6 milliárd forintos) helyreállításon esett át az egykor óránkénti 64 kilométeres sebességre is képes csatahajó.

Egy másik ismert csatahajót, a mozikban látható Csatahajó című filmben is szereplő USS Missourit éppen húsz éve alakították át múzeummá. A Missouriról szóló galériánkat itt nézheti meg>>>