Judit
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Izraeli katonák szeme láttára lőttek zsidó telepesek palesztinokra

2012.05.21. 19:43 Módosítva: 2012.05.21. 19:45
Tétlenül nézték végig izraeli katonák, amint zsidó telepesek tüzet nyitottak palesztinok egy csoportjára, megsebesítve egyiküket – hívta fel a figyelmet az incidensre hétfőn egy izraeli jogvédő szervezet a világhálóra feltöltött videókkal is alátámasztva a történteket.

A Bcelem közlése szerint az ügy előzménye, hogy a Ciszjordánia északi részén található Jichar nevű zsidó telepről egy csoport kövekkel kezdte el dobálni a szomszédos palesztin falu lakóházait, amire válaszul a település fiataljai szintén köveket hajítottak támadóikra. A telepesek később tüzet nyitottak, megsebesítve egy 24 éves palesztin fiú arcát, akit kórházba kellett szállítani.

A YouTube videomegosztóra felkerült két felvétel egyikén három izraeli katona is látható, akik az összetűzést tétlenül nézik végig, és láthatóan semmit nem tesznek annak megakadályozására, hogy a telepesek a palesztinokra lőjenek, illetve dobálják őket, sőt, az egyik egyenruhás el is szalad a helyszínről.

Az izraeli hadsereg jelezte, hogy kivizsgálja az ügyet, bár szerinte az esetről készült videó nem öleli fel teljesen a történteket. A zsidó telep szóvivője kijelentette: az incidenst a palesztinok robbantották ki, akik már három hete folyamatosan lövéseket adnak le a Jichar közeli területekre.

A szóban forgó palesztin falu vezetője elmondta, hogy a háromezer lelkes települést gyakran támadják meg a közelben lakó telepesek.

A ciszjordániai palesztin kormány hétfőn felszólította az izraeli vezetést, hogy folytasson le tisztességes eljárást az ügyben, és az elkövetőket állítsa bíróság elé.