Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-7 °C
0 °C

Bakuban a demokráciáért tüntettek

2012.05.23. 20:54

Több száz fiatal tüntetett békésen szerdán Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban a demokráciáért.

A tüntetők "Ének a demokráciáért" feliratú pólóban vonultak végig a városon. Ez annak a kampánynak a jelmondata, ami az idei, Bakuban rendezett Eurovíziós Dalfesztivál ürügyén az emberi jogok azerbajdzsáni megsértésére akarja irányítani a figyelmet.

A rendőrség, amely rendszerint azonnal feloszlatja a nem engedélyezett tüntetéseket, ezúttal csupán felszólította a résztvevőket, hogy fejezzék be az akciót, de amikor azok erre nem voltak hajlandók, eltűrte a békés tüntető menetet.

Csütörtökön tartják a dalfesztivál második elődöntőjét a bakui Kristálycsarnokban. A Magyarországot képviselő Compact Disco zenekar Sound of Our Hearts című dalával kedden bejutott a szombati döntőbe, amiben másodikként fog színpadra lépni a 76 éves brit Engelbert Humperdinck után.

A házigazda Azerbajdzsán mellett a fesztivál öt nagy szponzora - Nagy-Britannia, Spanyolország, Franciaország, Olaszország és Németország - eleve résztvevője a döntőnek. A keddi elődöntőből tízen jutottak be a döntőbe.

Az idei, sorrendben 57. dalfesztivál kapcsán sok bírálat éri Ilham Aliyev azerbajdzsán államfőt, akit hosszú ideje az emberi jogok megsértésével vádolnak.  • Vennék
  • Hírek