Távozik a kabuli amerikai nagykövet

2012.05.23. 16:48 Módosítva: 2012.05.23. 17:35

Egészségi állapotára hivatkozva távozik posztjáról Ryan C. Crocker kabuli amerikai nagykövet - közölték szerdán külügyminisztériumi bejelentés alapján az amerikai lapok. Crocker, aki nem egészen egy éve foglalta el a posztját, eredetileg két évre vállalta el a kinevezését.

A kabuli misszió élén olyan időpontban történik meg a váltás, amikor az Egyesült Államok iszlámábádi nagykövete, Cameron Munter már szintén bejelentette, hogy megválik posztjától, az Afganisztánban harcoló szövetséges csapatok parancsnokát, John Allen tábornokot pedig a várakozások szerint hamarosan az európai NATO-erők élére nevezik ki - írta szerdai számában a The New York Times.

Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium szóvivője hangsúlyozta, hogy 10 hónapos nagyköveti tevékenysége alatt Crockernek "óriási eredményeket" sikerült elérnie. Ezek között különösen a május 1-jén Kabulban aláírt amerikai-afgán partnerségi szerződést emelte ki, valamint két memorandumot, amik közül az egyik az afganisztáni börtönök, a másik pedig az éjszakai rajtaütések feletti amerikai ellenőrzés átadásáról szól.

Ryan Crockernek diplomáciai pályafutása során számos nehéz feladattal kellett megbirkóznia. 2002-ben ő nyitotta meg ismét a kabuli amerikai nagykövetséget, amelynek rövid ideig vezetője volt. 2004 és 2007 között az iszlámábádi amerikai diplomáciai misszió vezetője volt, majd 2007-től a 2009-ben bejelentett első visszavonulásáig bagdadi nagykövetként tevékenykedett.

Mivel Washington nem szeretné, hogy Afganisztánban a legfontosabb amerikai diplomáciai és katonai poszton egyszerre történjen meg a váltás, Allen tábornok kinevezése az európai NATO-erők élére valószínűleg néhány hónapig várat majd magára.  • Hírek
  • Hírek