11:00, November 26.
Tunézia 0
Ausztrália 1
al-Dzsanúb Stadion D csoport
14:00, November 26.
Lengyelország 2
Szaúd-Arábia 0
Education City Stadion C csoport
17:00, November 26.
Franciaország 2
Dánia 1
974 Stadion D csoport
20:00, November 26. ÉLŐ
Argentína 0
Mexikó 0

Mégsem árverezik el Ronald Reagan vérét

2012.05.24. 17:21

Leállította az állítólag Ronald Reagan néhai amerikai elnök alvadt vérét tartalmazó fiolára irányuló internetes licitet a PFC aukciós ház csütörtökön, hozzátéve, hogy az eladó inkább a politikus nevét viselő alapítványnak adományozza a vért kiállításra.

Ronald Reagan családja, az alapítvány, valamint a republikánus elnök egykori sebésze egyaránt bírálta az árverést. Az alapítvány csütörtök délután üdvözölte az árverési ház döntését arról, hogy lefújja a licitet. "Fönntartjuk, hogy véleményünk szerint a fiola törvénytelen módon került ki a kórházból és az Egyesült Államokból 2012 februárjában, hálásak vagyunk a fiola jelenlegi birtokosának nagylelkű adományáért" – mondta John Heubusch, az alapítvány feje. Hozzátette: örülnek annak, hogy sikerült távol tartani a fiolát a "nyilvánosság kezeitől".

Az internetes licit 30 ezer dollárnál (7,1 millió forint) járt, amikor a PFC leállította az aukciót, amely az eredeti tervek szerint csütörtök este zárult volna.

Ronald Reagan
Ronald Reagan
Fotó: UCLA

A vérmintát akkor vették az amerikai elnöktől, amikor az ellene 1981-ben elkövetett merénylet miatt kórházba került. Az Egyesült Államok 40. elnökét pisztollyal lőtte meg egy elmebeteg Washingtonban, a golyó belső vérzéseket, tüdősérülést okozott, ám Reagan gyorsan talpra állt. Nyolc éven át volt elnök, 2004-ben halt meg 93 évesen.

A George Washington kórház – ahova Reagant a merénylet után vitték – közölte, hogy vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, miként kerülhetett ki a vérminta. A PFC aukciós ház szerint az eladó idén egy amerikai árverésen tett szert a fiolára.  • Hírek
  • Bankszámla