Botond, Mózes
EUR 385,00 Ft
USD 369,40 Ft
12 °C
29 °C

Valamelyest oldódott az európai feszültség

2012.05.24. 06:07
Több kérdésben közeledtek az álláspontok, de például a közös európai kötvénykibocsátás még mindig határozottan megosztja a tagországokat, derült ki a csütörtök hajnalig tartó brüsszeli informális EU-csúcson.

A pénzügyi stabilitás megteremtése és a növekedés ösztönzése nem áll ellentétben egymással, a két cél nem vagylagos, hanem mindkettő szükséges, jelentette ki a csütörtök hajnalig tartó informális EU-csúcs után Herman Van Rompuy és José Manuel Barroso, az Európai Tanács, illetve az Európai Bizottság elnöke.

Nyilatkozatuk jól kifejezi azt, hogy a csúcson az értékelések szerint közeledtek a tagországok álláspontjai a növekedés beindításáról. Rompuy és Barroso is hangsúlyozta, hogy a tagállamok az euroövezetben szeretnék tartani Görögországot, de elvárják, hogy ennek érdekében teljesítse vállalt kötelezettségeit.

Rompuy elismerte az eddigi görög erőfeszítéseket, de arra is emlékeztetett, hogy az uniós országok is szolidaritást vállaltak, két év alatt 150 milliárd euróval támogatták az országot.

Barroso pedig az EB célkitűzéseit ismertette, ezek az egészséges pénzügyek, a mély szerkezeti reformok és a célzott beruházások.

A csúcson, amely informális volt, nem születtek döntések, de előkészítették a júniusi csúcstalálkozót. Egyben elérték, hogy több vitás kérdésben közeledjenek az álláspontok, még ha a közös európai kötvénykibocsátás ügyében még mindig jelentősek a nézetkülönbségek. Az új francia államfő, Holande például közöskötvénypárti, Németország viszont ellenzi azt. Merkel kancellár szerint például a közös kötvény érdemben nem szolgálja a gyors növekedést - ellenben Németországnak sok pénzébe kerülne.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek